JADŁOSPIS – SZKOŁA
PONIEDZIAŁEK 26.05.2025r
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 300g(alergeny: seler, mleko)
Chleb wieloziarnisty 60g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies.jęczmień,jaja,mleko,soja,nasiona sezamu)
Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi -wyrób własny(alergeny: jaja, mleko, orzechy włoskie, gluten- pszenica)
WTOREK 27.05.2025r
Udko z kurczaka –potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym ziemniaki z koperkiem 200g,surówka z młodej kapusty 120g posypana siemieniem lnianym, kompot owocowy 200ml
ŚRODA 28.05.2025r Hamburger z mięsem i warzywami 1szt (alergeny: gluten: pszenica, owies, jęczmień, żyto, mleko, jaja)arbuz 100g,kompot wiśniowy 200ml
CZWARTEK 29.05.2025r
Makaron ze szpinakiem i serem żółtym posypany słonecznikiem 300g-potrawa duszona (alergeny: jaja, mleko, gluten-pszenica)kompot owocowy 200ml,pomarańcz 100g,papryka 50g
PIĄTEK 30.05.2025r
Kotlety rybne z fileta z morszczuka 100g(alergeny: ryby, jaja, gluten-pszenica) –potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym,Ziemniaki z koperkiem 200g,surówka z czerwonej kapusty posypana pestkami z dyni 120g(alergeny: jaja, gorczyca),kompot owocowy 200ml
JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE
PONIEDZIAŁEK 26.05.2025r
ŚNIADANIE
Rogal maślany35g(alergeny: gluten-pszenica, mleko, nasiona sezamu, jaja)masło 5g(alergeny: mleko)płatki ryżowe na mleku 200g(alergeny: mleko)morele suszone10g,rodzynki,żurawina,ogórek do chrupania30g,
I DANIE
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 200g (alergeny : seler, mleko)
DESER
Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi –wyrób własny (alergeny: jaja, mleko, orzechy włoskie, gluten- pszenica)
Kubek ciepłego mleka 200ml(alergeny: mleko)
II DANIE
Filet w marynacie carry 60g-potrawa smażona (alergeny: jaja)kasza kus-kus 80g(alergeny: gluten- pszenica),kalafior z masełkiem 70g,kompot owocowy 200ml,
WTOREK 27.05.2025r
ŚNIADANIE
Mleko 200ml( alergeny :mleko)kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten: pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu )masło 5g (alergeny :mleko) twarożek z rzodkiewką 35g(alergeny: mleko)papryka 10g,
I DANIE
Zupa owocowa z makaronem 200g (alergeny :gluten-pszenica, jaja)
DESER
Brunszetta z pomidorami i ziołami i serem żółtym (alergeny: gluten- pszenica, mleko, jaja)
II DANIE
Podudzie z kurczaka 70gpotrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym,ziemniaki z koperkiem 100g,surówka z młodej kapusty 70g,kompot owocowy 200ml,
ŚRODA 28.05.2025r
ŚNIADANIE
Kakao 200ml(gluten :mleko)kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny: gluten: pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu)masło 5g(alergeny: mleko)pasta jajeczna ze szczypiorem 35g,kalarepka do chrupania 30g,
I DANIE
Zupa selerowa na zacierce 200g( seler ,mleko, jaja, gluten- pszenica)
DESER
Trio owocowe: winogron, banan, gruszka
II DANIE
Mini pulpeciki w sosie pomidorowym160g(alergeny: gluten- pszenica, jaja) 80g,buraczki czerwone posypane sezamem 70g(alergeny: sezam)kompot wiśniowy 200ml
CZWARTEK 29.05.2025r
ŚNIADANIE
Kakao 200ml(gluten :mleko)kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny: gluten: pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu)masło 5g(alergeny: mleko)szynka drobiowa 20g,ser salami 20g,(alergeny: mleko)sałata 2g,ogórek20g,pomidor 20g,
I DANIE
Zupa krem z warzyw 200g(alergeny: mleko, seler)
Grzanki z pieczywa wieloziarnistego 40g(alergeny:gluten-pszenica-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,nasiona sezamu)
DESER
Drożdżówka z jagodami –wyrób własny(alergeny: jaja, gluten-pszenica, mleko)kubek ciepłego mleka 150ml(alergeny: mleko)
II DANIE
Makaron ze szpinakiem i serem żółtym posypany słonecznikiem 150g(alergeny: jaja, mleko, gluten-pszenica)-potrawa duszona, kompot owocowy 200ml,pomarańcz 60g,papryka 30g
PIĄTEK 30.05.2025r
ŚNIADANIE
Sałatka jarzynowa 100g(alergeny: ,seler, jaja, gorczyca)herbatka rumiankowa 200ml,bułeczka pszenna 30g (alergeny: mleko, jaja, sezam, gluten- pszenica)
Płatki kukurydziane na mleku 200g(alergeny: mleko)
I DANIE
Zupa barszcz ukraiński z fasolą 200g( seler ,mleko)
DESER
Budyń z soczkiem 200g(alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)
II DANIE
Paluszki rybne z fileta 60g(alergeny: jaja, gluten- pszenica, ryby)
potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem100g,surówka z czerwonej kapusty posypana pestkami z dyni 70g (alergeny: jaja, gorczyca)kompot owocowy 200ml
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
Substancje zawierające alergeny :
- Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień , D-owies ,E -orkisz, F – kamut lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia ),nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty pochodne.
- Seler zwyczajny i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne