JADŁOSPIS – szkoła
PONIEDZIAŁEK 15.09.2025r
Zupa grochowa 300g(alergeny: seler)
Chleb wieloziarnisty (alergeny: gluten- pszenica, żyto, owies, jęczmień, soja, nasiona sezamu, jaja, mleko)
Mieszanka studencka 40g (alergeny: migdały, nerkowce, orzechy laskowe, orzechy arachidowe)
WTOREK 16.09.2025r
Kaszotto z warzywami i kurczakiem posypane słonecznikiem i sałatą rukolą 250g(alergeny: gluten- pszenica)-potrawa duszona, woda z cytryną i miętą 200ml
ŚRODA 17.09.2025r
Pierogi Polskie z cebulką 250g(alergeny:jaja,mleko,gluten-pszenica)
Jogurt naturalny 50g(alergeny: mleko)
Surówka marchewka z jabłkiem 120g,kompot owocowy 200ml
CZWARTEK 18.09.2025r
Łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną 200g(alergeny: gluten- pszenica)potrawa duszona, Jabłko kompot owocowy 200ml
PIĄTEK 19.09.2025r
Klopsiki rybne z fileta z morszczuka w sosie koperkowym 200g(alergeny: ryby, jaja, gluten-pszenica, mleko) –potrawa przygotowana na parze w piecu konwekcyjno-parowym,sos gotowany ziemniaki z koperkiem 200g,bukiet warzyw z masłem posypana sezamem 120g(alergeny: mleko, sezam),kompot owocowy 200ml
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
JADŁOSPIS – przedszkole
PONIEDZIAŁEK 15.09.2025r
ŚNIADANIE
Kawa inka 200ml (alergeny : mleko ,gluten-jęczmień ,żyto)kolorowe kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten – pszenica, żyto owies ,jęczmień, jaja ,mleko ,nasiona sezamu)masło 5g ,(alergeny : mleko )polędwica sopocka 30g,sałata 5g,pomidor 10g,rzodkiewka 5g
I DANIE
Zupa grochowa 200g (alergeny : seler)
DESER
Ciastka maślane- wyrób własny (alergeny: jaja, mleko, gluten-pszenica)mleko -150ml(alergeny: mleko)
II DANIE
Placki ziemniaczane 130g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)-potrawa smażonamarchewka do chrupania 20g,Tzatzyki 50g(alergeny: mleko) kompot owocowy 200ml
WTOREK 16.09.2025r
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten-pszenica, żyto ,owies, jęczmień ,jaja, mleko, nasiona sezamu)mleko 200ml(alergeny : mleko)masło5g(alergeny: mleko)jajecznica100g (alergeny :mleko, jaja)papryka do chrupania 20g,
I DANIE
Zupa jarzynowa 200g (alergeny: seler, mleko)
DESER
Koktajl truskawkowy na bazie mleka 200ml(alergeny: mleko)
Wafle ryżowe
II DANIE
Kaszotto z warzywami i kurczakiem 120g (alergeny: seler)potrawa duszona posypane słonecznikiem i sałatą rukolą, woda z cytryną i miętą 200ml,
ŚRODA 17.09.2025r
ŚNIADANIE
Kakao 200ml (alergeny : mleko)kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten – pszenica, żyto ,owies ,jęczmień, jaja ,mleko, nasiona sezamem)pasta królewiecka 30g(alergeny: mleko, jaja, gorczyca)pomidor 15g,ogórek 10g,
I DANIE
Rosół z lanymi kluskami 200g(alergeny: seler, gluten- pszenica, jaja)
DESER
Chrupki flips kukurydziane
II DANIE
Pierogi polskie z cebulką 160g(alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)
Jogurt naturalny 40g(alergeny: mleko)surówka marchewka z jabłkiem 70g posypane z sezamem (alergeny: sezam)kompot owocowy 200ml
CZWARTEK 18.09.2025r
ŚNIADANIE
Zupa mleczna na zacierce (alergeny : mleko, jaja ,gluten-pszenica)rogal maślany 35g (alergeny : gluten – pszenica, jaja ,mleko)masło 5g (alergeny : mleko )kawa inka 200ml(alergeny: żyto, jęczmień)mix bakali: orzechy nerkowca, morele suszone, pestki z dyni, rodzynki (alergeny: orzechy nerkowce)papryka do chrupania 20g,ogórek20g
I DANIE
Zupa krem z brokuła 200g(alergeny: seler, mleko)
Płatki migdałowe prażone (alergeny: migdał)
DESER
Śliwka -1szt
II DANIE
Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 200g (alergeny: gluten- pszenica, jaja)-potrawa duszona, jabłko do chrupania, kompot owocowy 200ml)
PIĄTEK 19.09.2025r
ŚNIADANIE
Kawa inka 200ml (alergeny : mleko ,gluten-jęczmień ,żyto) kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten – pszenica, żyto owies ,jęczmień, jaja ,mleko ,nasiona sezamu)masło 5g (alergeny : mleko) pasztet prochowicki 30g,ogórek kiszony 10g
I DANIE
Zupa barszcz czerwony 200g (alergeny :mleko, seler)
DESER
Jogurt owocowy 200ml-wyrób własny
II DANIE
Klopsiki rybne z fileta w sosie koperkowym 100g(alergeny: mleko, jaja, ryba, gluten- pszenica)ziemniaki z koperkiem 100g,bukiet warzyw z masłem posypany sezamem 70g(alergeny: mleko, sezam),kompot owocowy 200ml
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
Substancje zawierające alergeny :
- Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień , D-owies ,E -orkisz, F – kamut lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne(produkty bez laktozy)
- Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia )nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty pochodne.
- Seler zwyczajny i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne