JADŁOSPIS – SZKOŁA                                                                

PONIEDZIAŁEK  26.05.2025r                                                                                                    
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 300g(alergeny:  seler, mleko)
Chleb wieloziarnisty 60g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies.jęczmień,jaja,mleko,soja,nasiona sezamu)
Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi  -wyrób własny(alergeny: jaja, mleko, orzechy włoskie, gluten- pszenica)                                                                                                                                                                                                                                                                           

WTOREK   27.05.2025r
Udko z kurczaka –potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym  ziemniaki z koperkiem 200g,surówka z młodej kapusty 120g posypana siemieniem lnianym, kompot owocowy 200ml                                                                                                                                                                                                                                                             
ŚRODA 28.05.2025r                                                                                                                                                                                                 
Hamburger z mięsem i warzywami 1szt (alergeny: gluten: pszenica, owies, jęczmień, żyto, mleko, jaja)arbuz 100g,kompot wiśniowy 200ml                                                                                                                                                                                                                                                   

CZWARTEK 29.05.2025r
Makaron ze szpinakiem i serem żółtym posypany słonecznikiem 300g-potrawa duszona (alergeny: jaja, mleko, gluten-pszenica)kompot owocowy 200ml,pomarańcz 100g,papryka 50g
                                                                                                                                                                                                                              PIĄTEK 30.05.2025r
Kotlety  rybne z fileta z morszczuka  100g(alergeny: ryby, jaja, gluten-pszenica) –potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym,Ziemniaki z koperkiem 200g,surówka z czerwonej kapusty  posypana pestkami z dyni 120g(alergeny: jaja, gorczyca),kompot owocowy 200ml                                                                                                                                                                                                                                        

JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE

PONIEDZIAŁEK   26.05.2025r

ŚNIADANIE

Rogal maślany35g(alergeny: gluten-pszenica, mleko, nasiona sezamu, jaja)masło 5g(alergeny: mleko)płatki  ryżowe na mleku 200g(alergeny: mleko)morele suszone10g,rodzynki,żurawina,ogórek do chrupania30g,

I DANIE

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 200g (alergeny : seler, mleko)

DESER

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi  –wyrób własny (alergeny: jaja, mleko, orzechy włoskie, gluten- pszenica)
Kubek ciepłego mleka 200ml(alergeny: mleko)

II DANIE
Filet w marynacie carry 60g-potrawa smażona (alergeny: jaja)kasza kus-kus 80g(alergeny: gluten- pszenica),kalafior z masełkiem 70g,kompot owocowy 200ml,

WTOREK 27.05.2025r

ŚNIADANIE

Mleko 200ml( alergeny :mleko)kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten: pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu  )masło 5g (alergeny :mleko) twarożek z rzodkiewką 35g(alergeny:  mleko)papryka 10g,

I DANIE

Zupa owocowa z makaronem  200g (alergeny :gluten-pszenica, jaja)

DESER

Brunszetta z pomidorami i ziołami i serem żółtym (alergeny: gluten- pszenica, mleko, jaja)

II DANIE

Podudzie z kurczaka 70gpotrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym,ziemniaki z koperkiem 100g,surówka z młodej kapusty 70g,kompot owocowy 200ml,

ŚRODA 28.05.2025r

ŚNIADANIE

Kakao 200ml(gluten :mleko)kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny: gluten: pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu)masło 5g(alergeny: mleko)pasta jajeczna ze szczypiorem 35g,kalarepka do chrupania 30g,

I DANIE

Zupa selerowa na zacierce 200g( seler ,mleko, jaja, gluten- pszenica)

DESER

 Trio owocowe: winogron, banan, gruszka

II DANIE

Mini pulpeciki w sosie pomidorowym160g(alergeny: gluten- pszenica, jaja) 80g,buraczki czerwone posypane sezamem 70g(alergeny: sezam)kompot wiśniowy 200ml

CZWARTEK 29.05.2025r

ŚNIADANIE

Kakao 200ml(gluten :mleko)kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny: gluten: pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu)masło 5g(alergeny: mleko)szynka drobiowa 20g,ser salami 20g,(alergeny: mleko)sałata 2g,ogórek20g,pomidor 20g,

I DANIE

Zupa krem z warzyw  200g(alergeny: mleko, seler)
Grzanki z pieczywa wieloziarnistego 40g(alergeny:gluten-pszenica-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,nasiona sezamu)

DESER

Drożdżówka z jagodami –wyrób własny(alergeny: jaja, gluten-pszenica, mleko)kubek ciepłego mleka 150ml(alergeny: mleko)

II DANIE

Makaron ze szpinakiem  i serem żółtym posypany słonecznikiem 150g(alergeny: jaja, mleko, gluten-pszenica)-potrawa duszona, kompot owocowy 200ml,pomarańcz 60g,papryka 30g

PIĄTEK 30.05.2025r

ŚNIADANIE

Sałatka jarzynowa 100g(alergeny: ,seler, jaja, gorczyca)herbatka rumiankowa 200ml,bułeczka pszenna 30g (alergeny: mleko, jaja, sezam, gluten- pszenica)
Płatki kukurydziane na mleku 200g(alergeny: mleko)

I DANIE

Zupa barszcz ukraiński z fasolą 200g( seler ,mleko)

DESER

Budyń z soczkiem 200g(alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)

II DANIE

Paluszki rybne z fileta 60g(alergeny: jaja, gluten- pszenica, ryby)
potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem100g,surówka z czerwonej kapusty  posypana pestkami z dyni 70g (alergeny: jaja, gorczyca)kompot owocowy 200ml


JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE   

 


LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011w odniesieniu  do  składników obecnych w środkach żywności.

Substancje zawierające alergeny :

  1. Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień ,   D-owies  ,E  -orkisz, F – kamut  lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne. 
  2. Skorupiaki i produkty pochodne  
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne  
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia ),nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty  pochodne.
  9. Seler zwyczajny i produkty  pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l  w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne