JADŁOSPIS  –  SZKOŁA

 PONIEDZIAŁEK  29.04.2024r                                                                                                  

Zupa grochowa 300g (alergeny :  seler,gluten-pszenica)

Chleb wieloziarnisty 60g  (alergeny :gluten-pszenica, żyto, owies, jęczmień, mleko, jaja, soja ,nasiona sezamu)
Mieszanka studencka 40g(alergeny: mleko, soja, orzechy arachidowe, laskowe, migdały, orzechy nerkowce)

WTOREK 30.04.2024r   

Spaghetti po bolońsku z mięsem 300g(alergeny: gluten- pszenica, jaja)
Jabłko -1szt,marchewka do chrupania 50g,
Kompot owocowy 200ml                                                                                                                                                                                                          

JADŁOSPIS  –  PRZEDSZKOLE

PONIEDZIAŁEK 29.04.2024r

ŚNIADANIE

Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten-pszenica, żyto, owies, jęczmień ,jaja, mleko, nasiona sezamu)kakao 200ml(alergeny : mleko)masło5g(alergeny: mleko) serek almette 35g(alergeny :mleko)ogórek 10g,rzodkiewka 10g,

I DANIE

Zupa  grochowa 200g (alergeny : gluten- pszenica, seler)

DESER

Kisiel owocowy -150ml
Biszkopty wrocławskie (alergeny: jaja, gluten- pszenica)

II DANIE

Filet w marynacie carry 60g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)
Ziemniaki z koperkiem 100g,surówka z młodej kapusty 70g,kompot owocowy 200ml,                                                        

WTOREK 30.04.2024r

ŚNIADANIE

Kawa inka 200ml (alergeny : mleko ,gluten-jęczmień ,żyto)kolorowe kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten – pszenica, żyto ,owies ,jęczmień, jaja ,mleko ,nasiona sezamu )pasta jajeczna ze szczypiorem (alergeny: jaja)papryka do chrupania 30g,

I DANIE

Zupa jarzynowa  200g (alergeny :  seler, mleko)

DESER

Kubek mleka-150ml(alergeny: mleko)
Gofry  –wyrób własny(alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)

II DANIE Spaghetti po bolońsku z mięsem i warzywami 200g(alergeny :gluten-pszenica, jaja)kompot  200ml,jabłko do chrupania 80g

                                                                                                                                                                             

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu  do  składników obecnych w środkach żywności.

Substancje zawierające alergeny :

  1. Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień ,   D-owies  ,E  -orkisz, F – kamut  lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne. 
  2. Skorupiaki i produkty pochodne  
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne  
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia ),nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty  pochodne.
  9. Seler zwyczajny i produkty  pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l  w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne