JADŁOSPIS – szkoła

PONIEDZIAŁEK  19.02.2024r

Zupa ogórkowa 300g (alergeny :seler ,mleko) 

Tost z serem  (alergeny :gluten- pszenica, mleko ,jaja ,soja ,nasiona sezamu )

WTOREK 20.02.2024r

Filet panierowany 100g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)
Ziemniaki z koperkiem 200g
Mizeria na jogurcie naturalnym 120g(alergeny: mleko)
Kompot owocowy 200ml

ŚRODA  21.02.2024r

Pulpety z  indyka w sosie koperkowym200g(alergeny: mleko, gluten-pszenica)

Ryż-100g(alergeny :gluten-pszenica)

Bukiet warzyw z masłem 120g(alergeny: mleko)

Kompot owocowy 200ml

CZWARTEK  22.02.2024r

Racuchy 200g(alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)
Mus jabłkowy 100g
Marchewka do chrupania 50g
Woda z cytryną 200ml

PIĄTEK  23.02.2024r

Paluszki rybne z fileta z morszczuka 120g,(alergeny : jaja ,ryby, gluten -pszenica)

Ziemniaki z koperkiem 200g

Surówka z kiszonej kapusty  120g

Kompot owocowy 200ml

JADŁOSPIS – przedszkole

PONIEDZIAŁEK  19.02.2024 r

ŚNIADANIE

Kakao 200ml( alergeny :mleko)kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten- pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu )masło 5g (alergeny :mleko)twarożek paprykowy 35g(alergeny :mleko)marchewka do chrupania 30g

I DANIE

Zupa ogórkowa 200g( seler ,mleko)

DESER

Tost z serem żółtym(alergeny: mleko, gluten- pszenica, jaja, nasiona sezamu)

II DANIE

Lasagne bolognese 200g(alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)
Trio owocowo-warzywne –marchew, papryka, jabłko
kompot 200ml

WTOREK 20.02.2024 r

ŚNIADANIE

Kawa inka 200ml(alergeny: gluten -żyto, mleko)kanapki z pieczywa mieszanego35g(alergeny: gluten- pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, sezam)pasta jajeczna 30g(alergeny:  jaja, mleko)ogórek 30g,

I DANIE

Zupa kalafiorowa 200g (alergeny :mleko ,seler)

DESER

Chrupki kukurydziane flips

II DANIE

Filet z kurczaka panierowany 70g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)
Ziemniaki z koperkiem 100g,mizeria na jogurcie naturalnym70g(alergeny: mleko) kompot 200ml,


ŚRODA 21.02.2024 r

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane na mleku 200g(alergeny: mleko)chałka z masełkiem 35g(alergeny: mleko, gluten :pszenica, jaja, mleko) warzywa do chrupania: ogórek 20g, rzodkiewka20g

I DANIE

Zupa krupnik na rosole 200g (alergeny : seler, pszenica)

DESER

Jogurt truskawkowy- 150g wyrób własny(alergeny: mleko)

II DANIE

Pulpety z indyka w sosie koperkowo-jogurtowym 120g(alergeny: mleko, jaja, gluten-pszenica)

Ryż 80g(alergeny: gluten-pszenica)

Bukiet warzyw z masłem 70g(alergeny: mleko)

Kompot owocowy 200ml

CZWARTEK  22.02.2024 r

ŚNIADANIE

Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten –pszenica ,owies ,jęczmień, żyto, mleko ,nasiona sezamu)szynka konserwowa 20g,masło 5g (alergeny : mleko)ogórek 5g,sałata 5g,pomidor 10g,mleko 200ml(alergeny: mleko)

I DANIE

Zupa solferino 200g (alergeny –  seler ,mleko)

DESER

Kaszka kukurydziana 150g(alergeny: mleko)

II DANIE

Racuchy 100g (alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)mus jabłkowy 60g,marchewka do chrupania 30g,woda z cytryną 200ml

PIĄTEK  23.02.2024 r

ŚNIADANIE

Zupa mleczna na zacierce 200g(alergeny: mleko, jaja, gluten-pszenica)bułeczka35g z masłem 5g i serem żółtym 30g (alergeny: gluten-pszenica, jaja, mleko, nasiona sezamu, mleko)pomidorki koktajlowe 30g

I DANIE

Zupa jarzynowa 200g(alergeny: mleko, seler)

DESER

Pomarańcz 100g

II DANIE

Paluszki  rybne z fileta  60g (alergeny: jaja, gluten- pszenica, ryba)ziemniaki koperkiem 100g,surówka z kiszonej kapusty 70g,kompot owocowy 200ml,

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE


LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu  do  składników obecnych w środkach żywności.

Substancje zawierające alergeny :

  1. Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień ,   D-owies  ,E  -orkisz, F – kamut  lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne. 
  2. Skorupiaki i produkty pochodne  
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne  
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia ),nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty  pochodne.
  9. Seler zwyczajny i produkty  pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l  w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne