JADŁOSPIS – SZKOŁA
PONIEDZIAŁEK 09.09.2024r
Zupa grochowa 300g(alergeny: gluten- pszenica)
Chleb wieloziarnisty 60g(alergeny: gluten-pszenica, żyto, jęczmień, soja, nasiona sezamu)
Mieszanka studencka 40g(alergeny: orzeszki ziemne(arachidowe),orzechy nerkowce, orzechy włoskie, laskowe)
WTOREK 10.09.2024r
Gulasz z szynki 200g(alergeny: gluten-pszenica) –potrawa duszona kasza jęczmienna 100g(alergeny: gluten- jęczmień) buraczki czerwone posypane sezamem 120g(alergeny: sezam)kompot owocowy 200ml,
ŚRODA 11.09.2024r
Makaron ze szpinakiem i serem żółtym 300g(alergeny: gluten :pszenica ,jaja, mleko)
Śliwka 1szt,marchewka 50g,
Kompot owocowy 200ml
CZWARTEK 12.09.2024r
Leczo z kiełbasa i warzywami 300g-potrawa duszona
Kajzerka (alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)
Kompot owocowy 200ml
PIĄTEK 13.09.2024r
Paluszki rybne z fileta 100g(alergeny: mleko, jaja, gluten: pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno- parowym, ziemniaki koperkiem 200g,surówka szwedzka z ogórka kiszonego 120g,kompot owocowy 200ml,
JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE
PONIEDZIAŁEK 09.09.2024 r
ŚNIADANIE
Kakao 200ml( alergeny :mleko)kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny: gluten- pszenica, owies, jęczmień, żyto, soja, mleko, nasiona sezamu) )masło 5g (alergeny :mleko)jajecznica 50g(alergeny: jaja, mleko)ogórek do chrupania ,płatki kukurydziane na mleku 200g(alergeny: mleko)
I DANIE
Zupa grochowa 200g( gluten-pszenica, seler)
DESER
Banan
II DANIE
Podudzie z kurczaka –potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym
Ziemniaki z koperkiem 200g,surówka z czerwonej kapusty posypana ziarnem słonecznika 70g(alergeny: jaja, gorczyca)
ŚNIADANIE
WTOREK 10.09.2024 r
Kawa zbożowa na mleku 200g (alergeny :mleko ,jęczmień, żyto) kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten- pszenica, żyto, owies ,jęczmień , jaja ,mleko ,nasiona sezamu ,soja)pasta królewiecka 30g,(alergeny – mleko, gorczyca, jaja) pomidor 30g,sałata roszponka 2g,
I DANIE
Zupa barszcz ukraiński z czerwoną fasolą 200g (alergeny: mleko, seler)
DESER
Fit ciasteczka śniadaniowe bez cukru 50g (alergeny: pszenica, żyto, jęczmień, owies, mleko, soja, orzechy)
Mleko 200ml(alergeny: mleko)
II DANIE
Gulasz z szynki 120 (alergeny :gluten –pszenica)-potrawa duszona, kasza jęczmienna 80g,surówka z buraczków czerwonych posypana sezamem 70g(alergeny: sezam)kompot owocowy 200 ml
ŚRODA 11.09.2024 r
ŚNIADANIE
Kawa zbożowa na mleku 200g (alergeny :mleko ,jęczmień, żyto) kanapki wiosenne z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten- pszenica, żyto, owies ,jęczmień , soja, jaja ,mleko ,nasiona sezamu ) ser żółty salami(alergeny: mleko),szynka drobiowa20g ,masło 5g (alergeny – mleko) pomidor 30g,ogórek10g,sałata 5g,
I DANIE
Zupa krem z dyni 200g (alergeny :seler, mleko)
Grzanki z pieczywa wieloziarnistego 40g(alergeny: gluten- pszenica, żyto, owies, jęczmień, soja, jaja, mleko, nasiona sezamu)
DESER
Sok owocowy 200ml
wafle ryżowe
II DANIE
Makaron ze szpinakiem i serem żółtym 150g (alergeny: gluten-pszenica, jaja, mleko)-potrawa przygotowana w piecu konwekcyjno-parowym śliwka-1szt,marchewka 30g
Kompot owocowy 200ml
CZWARTEK 12.09.2024r
ŚNIADANIE
Tost z serem żółtym (alergeny : mleko, jaja, gluten- pszenica)
Ogórek 30g,pomidorki koktajlowe 20g,papryka 20gPłatki ryżowe na mleku 200g(alergeny: mleko)
I DANIE
Zupa szczawiowa z jajkiem 200g (alergeny: mleko, seler, jaja)
DESER
Kefir truskawkowy 150g–wyrób własny (alergeny: mleko)
Pałeczka kukurydziana
II DANIE
Leczo z kiełbasą i warzywami 200g –potrawa duszona
kajzerka (alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)
Kompot owocowy 200ml
PIĄTEK 13.09.2024r
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny: pszenica, owies, jęczmień, żyto, mleko, nasiona sezamu)pasztet 30g(alergeny: mleko) kakao 200ml (alergeny: mleko)płatki owsiane na mleku z bakaliami 200g (alergeny: mleko, gluten- owies, orzechy: laskowe, nerkowca, arachidowe, migdały, )papryka do chrupania 30g
I DANIE
Zupa kalafiorowa 200g(alergeny: seler, mleko)
DESER
Nektarynka 1szt
II DANIE
Paluszki rybne 60g (alergeny: jaja, ryby, gluten- pszenica)ziemniaki z koperkiem 200g(alergeny: gluten- pszenica)surówka szwedzka z ogórka kiszonego 70g,kompot owocowy 200ml
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
Substancje zawierające alergeny :
- Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień , D-owies ,E -orkisz, F – kamut lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia ),nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty pochodne.
- Seler zwyczajny i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne