JADŁOSPIS – SZKOŁA

PONIEDZIAŁEK  02.10.2023r – Zupa szpinakowa z jajkiem 300g (alergeny: seler, jaja, mleko ), chleb wieloziarnisty 60g  (alergeny :jaja, mleko, zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, soja, nasiona sezamu i produkty pochodne), mieszanka studencka 40g(alergeny: orzeszki ziemne (arachidowe), orzechy nerkowca, orzechy włoskie, laskowe)

WTOREK 03.10.2023r – nagetsy z piersi z kurczaka 100g (alergeny: jaja, zboża zawierające gluten – pszenica), ziemniaki 200g, surówka colesław (alergeny: mleko, jaja) 120g, kompot 200ml

ŚRODA 04.10.2023r – spaghetti po bolońsku z mięsem 300g (zboża zawierające gluten – pszenica, jaja), gruszka 1szt, kompot 200ml

CZWARTEK 05.10.2023r – racuchy 200g (alergeny: mleko, jaja, zboża zawierające gluten –pszenica), mus jabłkowy 100g, kompot owocowy 200ml

PIĄTEK 06.10.2023r – ryba po grecku 220g (alergeny: zboża zawierające gluten- pszenica, jaja, seler, ryby), ziemniaki 200g, kompot 200ml

JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE

WTOREK  03.10.2023r
ŚNIADANIE
Kakao 200ml(alergeny: mleko)kanapki z  pieczywa mieszanego 35g(alergeny: zboża zawierające gluten –pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu i produkty pochodne)masło 5g(alergeny: mleko)twarożek ze szczypiorem 35g,(alergeny :mleko)pomidor 15g,
I DANIE
Zupa  barszcz biały z jajkiem 200g (alergeny :jaja, mleko ,seler)
DESER
Batonik flips kakaowy 25g (alergeny: mleko
II DANIE
Nagetsy z kurczaka 60g (alergeny: zboża zawierające gluten –pszenica, jaja)ziemniaki z koperkiem 100g,surówka colesław 70g(alergeny: mleko, jaja)kompot owocowy 200ml

ŚRODA 04.10.2023r
ŚNIADANIE
Zupa mleczna na zacierce 200g (alergeny: mleko, jaja, zboża zawierające gluten-pszenica)rogal maślany z miodem i masłem 60g (alergeny : zboża zawierające gluten – pszenica, jaja ,mleko ,nasiona sezamu i produkty pochodne)ogórek do chrupania  20g,
I DANIE
Zupa ryżowa na rosole 200g (alergeny: seler )
DESER
Kaszka kukurydziana na mleku 140g(alergeny: mleko)
II DANIE
Spaghetti po bolońsku  200g(alergeny: zboża zawierające gluten-pszenica, jaja)gruszka do chrupania ,Kompot owocowy 200ml

CZWARTEK 05.10.2023r
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :zboża zawierające gluten-pszenica, żyto ,owies, jęczmień ,jaja, mleko, nasiona sezamu i produkty pochodne)masło 5g(alergeny : mleko)kakao 200g(alergeny: mleko)parówka z szynki 2szt,pomidorki koktajlowe 15g,płatki kukurydziane na mleku 200g(alergeny: mleko)
I DANIE
Zupa kapuśniak(alergeny: seler)
DESER
Brunchetta z pomidorami  z ziołami i serem żółtym (alergeny: zboża zawierające gluten- pszenica, mleko, jaja)
II DANIE
Racuchy 100g(alergeny: zboża zawierające gluten- pszenica, jaja, mleko)Mus jabłkowy –wyrób własny 60g,kompot owocowy 200ml

PIĄTEK  06.10.2023r
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny: zboża zawierające gluten- pszenica, żyto, owies jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu i produkty pochodne)pasztet drobiowy 30g,masło5g(alergeny: mleko)mleko 200ml(alergeny: mleko)płatki owsiane na mleku 200g(alergeny: mleko, zboża zawierające gluten-owies)
I DANIE
Zupa brokułowa 200g(alergeny: mleko, seler)
DESER
Kisiel 140g –wyrób własny, wafle ryżowe,
II DANIE
Paluszki rybne 60g-wyrób własny (alergeny: ryby, jaja, zboża zawierające gluten-pszenica)warzywa po grecku 70g(alergeny: seler)ziemniaki z koperkiem 100g,kompot 200ml

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu  do  składników obecnych w środkach żywności.

Substancje zawierające alergeny :

  1. Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień ,   D-owies  ,E  -orkisz, F – kamut  lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne. 
  2. Skorupiaki i produkty pochodne  
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne  
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia ),nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty  pochodne.
  9. Seler zwyczajny i produkty  pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l  w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne