JADŁOSPIS – SZKOŁA

PONIEDZIAŁEK   09.09.2024r

Zupa grochowa 300g(alergeny: gluten- pszenica)
Chleb wieloziarnisty 60g(alergeny: gluten-pszenica, żyto, jęczmień, soja, nasiona sezamu)
Mieszanka studencka 40g(alergeny: orzeszki ziemne(arachidowe),orzechy nerkowce, orzechy włoskie, laskowe)

WTOREK 10.09.2024r

Gulasz z szynki  200g(alergeny:  gluten-pszenica) –potrawa duszona kasza jęczmienna 100g(alergeny: gluten- jęczmień) buraczki czerwone posypane sezamem  120g(alergeny: sezam)kompot  owocowy 200ml,

ŚRODA 11.09.2024r

Makaron ze szpinakiem i serem żółtym 300g(alergeny: gluten :pszenica ,jaja, mleko)

Śliwka 1szt,marchewka 50g,

Kompot owocowy 200ml

CZWARTEK  12.09.2024r

Leczo z kiełbasa i warzywami 300g-potrawa duszona
Kajzerka (alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)
Kompot owocowy 200ml

PIĄTEK 13.09.2024r

Paluszki rybne z fileta  100g(alergeny: mleko, jaja, gluten: pszenica)-potrawa pieczona  w piecu konwekcyjno- parowym, ziemniaki koperkiem 200g,surówka szwedzka z ogórka kiszonego 120g,kompot  owocowy 200ml,

JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE

PONIEDZIAŁEK  09.09.2024 r

ŚNIADANIE

Kakao 200ml( alergeny :mleko)kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny: gluten- pszenica, owies, jęczmień, żyto, soja, mleko, nasiona sezamu) )masło 5g (alergeny :mleko)jajecznica 50g(alergeny: jaja, mleko)ogórek do chrupania ,płatki kukurydziane na mleku 200g(alergeny: mleko)

I DANIE

Zupa grochowa 200g( gluten-pszenica, seler)

DESER

Banan

II DANIE

Podudzie z kurczaka –potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym
Ziemniaki z koperkiem 200g,surówka z czerwonej kapusty posypana ziarnem słonecznika 70g(alergeny: jaja, gorczyca)

ŚNIADANIE

WTOREK 10.09.2024 r

Kawa zbożowa  na mleku 200g (alergeny :mleko ,jęczmień, żyto) kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten- pszenica, żyto, owies ,jęczmień , jaja ,mleko ,nasiona sezamu ,soja)pasta królewiecka 30g,(alergeny – mleko, gorczyca, jaja) pomidor 30g,sałata roszponka 2g,

I DANIE

Zupa barszcz ukraiński  z czerwoną fasolą 200g (alergeny: mleko, seler)

DESER

Fit ciasteczka śniadaniowe bez cukru 50g (alergeny: pszenica, żyto, jęczmień, owies, mleko, soja, orzechy)
Mleko 200ml(alergeny: mleko)

II DANIE

Gulasz z szynki 120 (alergeny :gluten –pszenica)-potrawa duszona, kasza jęczmienna 80g,surówka z buraczków czerwonych posypana sezamem 70g(alergeny: sezam)kompot owocowy 200 ml

ŚRODA 11.09.2024 r

ŚNIADANIE

Kawa zbożowa  na mleku 200g (alergeny :mleko ,jęczmień, żyto) kanapki wiosenne z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten- pszenica, żyto, owies ,jęczmień , soja, jaja ,mleko ,nasiona sezamu ) ser żółty salami(alergeny: mleko),szynka drobiowa20g ,masło 5g (alergeny – mleko) pomidor 30g,ogórek10g,sałata 5g,

I DANIE

Zupa krem z dyni  200g (alergeny :seler, mleko)
Grzanki z pieczywa wieloziarnistego 40g(alergeny: gluten- pszenica, żyto, owies, jęczmień, soja, jaja, mleko, nasiona sezamu)

DESER

Sok owocowy 200ml
wafle ryżowe

II DANIE

Makaron ze szpinakiem i serem żółtym 150g (alergeny: gluten-pszenica, jaja, mleko)-potrawa przygotowana w piecu konwekcyjno-parowym śliwka-1szt,marchewka 30g
Kompot owocowy 200ml

CZWARTEK 12.09.2024r

ŚNIADANIE

Tost z serem żółtym (alergeny : mleko, jaja, gluten- pszenica)
Ogórek 30g,pomidorki koktajlowe 20g,papryka 20gPłatki ryżowe na mleku 200g(alergeny: mleko)

I DANIE

Zupa szczawiowa z jajkiem 200g (alergeny: mleko, seler, jaja)

DESER

Kefir truskawkowy 150g–wyrób własny (alergeny: mleko)
Pałeczka kukurydziana

II DANIE

Leczo z kiełbasą i warzywami 200g –potrawa duszona
kajzerka (alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)
Kompot owocowy 200ml

PIĄTEK 13.09.2024r

ŚNIADANIE

Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny: pszenica, owies, jęczmień, żyto, mleko, nasiona sezamu)pasztet 30g(alergeny: mleko) kakao 200ml (alergeny: mleko)płatki owsiane na mleku z bakaliami  200g (alergeny: mleko,  gluten- owies, orzechy: laskowe, nerkowca, arachidowe, migdały, )papryka  do chrupania 30g

I DANIE

Zupa kalafiorowa   200g(alergeny: seler, mleko)

DESER

Nektarynka 1szt

II DANIE

Paluszki rybne 60g (alergeny: jaja, ryby, gluten- pszenica)ziemniaki z koperkiem 200g(alergeny: gluten- pszenica)surówka szwedzka z ogórka kiszonego 70g,kompot owocowy 200ml

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE


LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu  do  składników obecnych w środkach żywności.

Substancje zawierające alergeny :

  1. Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień ,   D-owies  ,E  -orkisz, F – kamut  lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne. 
  2. Skorupiaki i produkty pochodne  
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne  
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia ),nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty  pochodne.
  9. Seler zwyczajny i produkty  pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l  w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne