JADŁOSPIS – SZKOŁA

PONIEDZIAŁEK  29.09.2025r

Rosół z makaronem  300g (alergeny :seler ,gluten-pszenica, jaja)
Pizzerka 60g-wyrób własny (alergeny: gluten: pszenica,  jaja, mleko,)
Papryka do chrupania 40g,ogórek 40g

WTOREK 30.09.2025r

Gulasz z szynki 200g(alergeny-gluten-pszenica)-potrawa duszona, kasza jęczmienna  100g,(alergeny: gluten- jęczmień)marchewka z groszkiem posypana sezamem  120g(alergeny: mleko, sezam) kompot owocowy 200ml

ŚRODA  01.10.2025r

Nagetsy z kurczaka 100g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowymFrytki 150g-pieczone w piecu konwekcyjno-parowym, surówka wiosenna 120g,kompot owocowy 200ml

CZWARTEK  02.10.2025r

Danie shreka ze szpinakiem i kurczakiem w sosie 200g(alergeny: mleko,  gluten- pszenica)-potrawa duszona ,makaron 100g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)woda z cytryną 200ml,jabłko do chrupania 50g

PIĄTEK  03.10.2025r

Paluszki rybne z fileta z morszczuka 120g,(alergeny : jaja ,ryby, gluten -pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno- parowym

Ziemniaki z koperkiem 200g,surówka z kiszonej kapusty posypana ziarnem słonecznika 120g,kompot owocowy 200ml

JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE

PONIEDZIAŁEK 29.09.2025r

ŚNIADANIE

Kawa inka  200ml(alergeny: mleko, gluten: jęczmień, żyto)Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny: gluten- pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu ) masło 5g(alergeny: mleko)pasta z tuńczyka  35g(alergeny: mleko, jaja, ryba)pomidor 20g,rukola 5g,płatki kukurydziane na mleku 200g(alergeny: mleko)

I DANIE

Rosół z makaronem , marchewką i pietruszką zieloną 200g (alergeny : gluten-pszenica, jaja, seler)

DESER

Pizzerka –wyrób własny (alergeny: jaja, mleko, gluten- pszenica)

II DANIE

Zapiekanka mięsno-warzywna 150g(alergeny: mleko, gluten- pszenica, jaja)-potrawa przygotowana w piecu konwekcyjno-parowym,kompot owocowy 200ml                                                    

WTOREK 30.09.2025r

ŚNIADANIE

Kakao 200ml(alergeny: mleko)Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten –pszenica, żyto ,owies, jęczmień ,jaja, mleko ,nasiona sezamu ) z pasztetem 30g,masło 5g (alergeny: mleko) ogórek  30g,rzodkiewka 10g,

I DANIE

Zupa pomidorowa z ryżem  200g(alergeny: mleko,seler)

DESER

Ciastka owsiane –wyrób własny
(alergeny: jaja, gluten- owies, orzechy nerkowca, arachidowe, migdały, mleko)
Mleko-200ml(alergeny: mleko)

II DANIE
Gulasz z szynki 120g(alergeny: gluten- pszenica)-potrawa duszona, kasza jęczmienna 70g(gluten-jęczmień) marchew z groszkiem polana masłem i posypana sezamem (alergeny: mleko, sezam)kompot owocowy 200ml


ŚRODA 01.10.2025r
ŚNIADANIE

Chałka z masłem 35g(alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)
płatki ryżowe na mleku 200g(alergeny: mleko)Trio warzywne: ogórek, papryka, marchew

I DANIE

Zupa kalafiorowa 200g(alergeny: mleko, seler)

DESER

twarożek truskawkowy 150g-wyrób własny (alergeny: mleko)

II DANIE

Nagetsy z kurczaka 60g(alergeny:  jaja, gluten- pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno- parowym ,frytki  100g,surówka wiosenna 70g, kompot owocowy 200ml

CZWARTEK 02.10.2025r

 Kawa inka  200ml(alergeny: mleko, gluten: jęczmień, żyto)Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny: gluten- pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu ) masło 5g(alergeny: mleko)polędwica drobiowa  35g(alergeny: mleko, jaja, ryba)pomidor 20g,sałata 5g,zupa mleczna na zacierce 200g(alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)

I DANIE

Zupa krem z dyni 200g(alergeny: mleko, seler)
Grzanki z pieczywa wieloziarnistego 30g(alergeny: gluten- pszenica, żyto, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu)

DESER
Trio owocowe: banan, jabłko, gruszka

II DANIE

Danie shreka ze szpinakiem i kurczakiem w sosie 100g(alergeny; mleko, gluten- pszenica)-potrawa duszona ,makaron 70g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)woda z cytryną 200ml,jabłko do chrupania 50g,

PIĄTEK 03.10.2025r


ŚNIADANIE
 

Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,nasiona sezamu)
pasta jajeczna ze szczypiorem 35g(alergeny: jaja, mleko)
papryka do chrupania 30g,mleko 200ml(alergeny: mleko)

I DANIE

Zupa koperkowa 200g(alergeny: mleko, seler)
DESER

Kaszka kukurydziana 200g(alergeny: mleko)
Mus truskawkowy 30g

II DANIE Paluszki rybne z fileta 60g(alergeny: jaja, ryby, gluten- pszenica)
potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem 100g,surówka z kiszonej kapusty posypana ziarnem słonecznika 70g,kompot owocowy 200ml

                                                                                                         

LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu  do  składników obecnych w środkach żywności.

Substancje zawierające alergeny :

  1. Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień ,   D-owies  ,E  -orkisz, F – kamut  lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne. 
  2. Skorupiaki i produkty pochodne  
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne  
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne(produkty bez laktozy)
  8. Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia )nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty  pochodne.
  9. Seler zwyczajny i produkty  pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l  w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne