JADŁOSPIS – SZKOŁA

PONIEDZIAŁEK  18.11.2024r                                                                                                     Zupa kapuśniak 300g(alergeny : seler)
Chleb wieloziarnisty 60g(alergeny: gluten- pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, soja, nasiona sezamu)

Crunchy-40g(alergeny: mleko, gluten- owies, orzechy arachidowe, laskowe, migdały)

WTOREK 19.11.2024r
Fasolka po bretońsku 300g (alergeny: gluten- pszenica)-potrawa gotowanaMarchewka do chrupania 50g,jabłko 100g,Kajzerka-1szt(alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko, sezam)
Mięta z cytryną -200ml

ŚRODA 20.11.2024r

Kotlet mielony z szynki 100g( gluten: pszenica, mleko, jaja)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym

Ziemniaki z koperkiem 200g,buraczki czerwone posypane sezamem 120g(alergeny: sezam)

Kompot owocowy 200ml

CZWARTEK 21.11.2024r
Pierogi pieczone z mięsem drobiowym i serem żółtym 200g(gluten-pszenica, jaja, mleko)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, sos czosnkowy na jogurcie naturalnym 40g(mleko)mix sałat z pomidorkami koktajlowymi posypane słonecznikiem 100gKompot owocowy 200ml

PIĄTEK 22.11.2024r
Klopsiki rybne w sosie koperkowym 200g(alergeny: mleko, jaja, ryby, gluten- pszenica)-potrawa przygotowana na parze w piecu konwekcyjno-parowym, sos gotowany ,ryż 100g,bukiet warzyw z masłem posypany ziarnem słonecznika 120g(alergeny: mleko)kompot owocowy-200ml,

JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE

PONIEDZIAŁEK  18.11.2024 r

ŚNIADANIE

 Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten –pszenica ,owies ,jęczmień, żyto, mleko ,nasiona sezamu)pasta rybna z tuńczyka(alergeny: jaja, mleko, ryby, gorczyca)ogórek 5g,rzodkiewka 10g,kakao 200ml(alergeny: mleko)Płatki kukurydziane na mleku 200g(alergeny: mleko)

I DANIE

Zupa kapuśniak 200g( seler)

DESER

Pomarańcz 100g

II DANIE

Filet z kurczaka w marynacie carry 60g(alergeny:  jaja)-potrawa smażona
Ziemniaki z koperkiem 100g,mizeria 70g(alergeny: mleko)kompot owocowy 200ml

WTOREK 19.11.2024 r

ŚNIADANIE

Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,nasina sezamu)
masło 5g(alergeny: mleko)dżem truskawkowy/brzoskwiniowy
mleko 200ml(alergeny: mleko)ogórek do chrupania 30g ,papryka do chrupania 30g,

I DANIE

Zupa szpinakowa z jajkiem   200g (alergeny :seler, mleko, jaja)

DESER

Kaszka kukurydziana z musem truskawkowym 200g(mleko)

II DANIE

Fasolka po bretońsku 180g(alergeny: gluten- pszenica)-potrawa gotowana, bułeczka pszenna 35g(alergeny: gluten-pszenica, jaja, mleko, sezam)mięta z cytryną 200ml, marchewka do chrupania 30g,jabłko 40g
 

ŚRODA 20.11.2024 r

ŚNIADANIE

 Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten –pszenica ,owies ,jęczmień, żyto, mleko ,nasiona sezamu)pasta królewiecka 35g(alergeny: jaja, mleko, gorczyca)pomidor 30g,sałata 5g,kawa inka 200ml(alergeny: mleko, żyto, jęczmień)

I DANIE

Zupa krem z białych warzyw 200g (alergeny : seler, mleko)
Grzanki z pieczywa wieloziarnistego 40g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,nasiona sezamu)

DESER

Ciastka maślane –wyrób własny(alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)
Mleko-200ml(alergeny: mleko)

II DANIE
Kotlet mielony z szynki 60g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowymZiemniaki z koperkiem 100g,buraczki czerwone posypane sezamem  70g(alergeny: sezam)kompot owocowy 200ml

CZWARTEK  21.11.2024 r

ŚNIADANIE

Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,nasiona sezamu)masło 5g(alergeny: mleko)parówka z szynki 2szt,pomidorki koktajlowe 40g,
kakao 200ml(alergeny: mleko)

I DANIE

Zupa barszcz czerwony  200g (alergeny –  seler ,mleko)

DESER

Koktajl owocowy na bazie mleka 200ml-wyrób własny (alergeny: mleko)
chrupki kukurydziane

II DANIE

Pierogi pieczone z mięsem drobiowym 120g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)sos czosnkowy 30g(alergeny: mleko)
Mix sałat z ogórkiem 50g posypany słonecznikiem ,kompot owocowy 200ml

PIĄTEK  22.11.2024 r

ŚNIADANIE

Kawa inka 200ml(alergeny: gluten -żyto, mleko)kanapki z pieczywa mieszanego35g(alergeny: gluten- pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, sezam)twarożek ze szczypiorem 35g(alergeny: mleko)papryka 30g,ogórek 20g,

I DANIE

Zupa z fasolką szparagową 200g(alergeny: mleko, seler)

DESER

Trio owocowe 100g(kiwi, gruszka, banan)

II DANIE
Klopsiki rybne w sosie koperkowym 120g(alergeny: mleko, jaja, ryby, gluten- pszenica)ryż 80g,bukiet warzyw z masłem 70g(alergeny: mleko)kompot owocowy 200ml


LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu  do  składników obecnych w środkach żywności.

Substancje zawierające alergeny :

  1. Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień ,   D-owies  ,E  -orkisz, F – kamut  lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne. 
  2. Skorupiaki i produkty pochodne  
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne  
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia ),nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty  pochodne.
  9. Seler zwyczajny i produkty  pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l  w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne