JADŁOSPIS

PONIEDZIAŁEK 22.12.2025r

ŚNIADANIE

Kawa inka 200ml (alergeny : mleko ,gluten-jęczmień ,żyto)kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny: gluten – pszenica, żyto owies ,jęczmień, jaja ,mleko, nasiona sezamu) masło 5g ,(alergeny : mleko )krakowska sucha 30g,ogórek 5g,sałata 5g,rzodkiewka 5g,pomidor 5g,

I DANIE

Zupa kalafiorowa 200g (alergeny :seler, mleko)

DESER

Kaszka kukurydziana 200g(alergeny: mleko)
mus truskawkowy 40g

II DANIE

Placki ziemniaczane 130g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)-potrawa smażona Tzatzyki 100g(alergeny: mleko)marchewka/papryka do chrupania 60g,kompot owocowy 200ml,

WTOREK 23.12.2025r

ŚNIADANIE

Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten-pszenica, żyto ,owies, jęczmień ,jaja, mleko, nasiona sezamu)kakao 200ml(alergeny : mleko)masło5g(alergeny: mleko)pasta jajeczna ze szczypiorem 35g(alergeny :mleko, jaja)papryka do chrupania 10g,płatki kukurydziane na mleku 200g(alergeny: mleko)

I DANIE

Zupa ogórkowa 200g (alergeny : seler, mleko)

DESER

Trio owocowe 100g

II DANIE

Frytki 100g,nagetsy z kurczaka 60g(alergeny: jaja, gluten- pszenica) surówka colesław 70g (alergeny: gorczyca, jaja) ompot owocowy 200ml

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

                                                                              

LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w odniesieniu  do  składników obecnych w środkach żywności

Substancje zawierające alergeny :

  1. Zboża zawierające gluten (A – pszenica, B – żyto, C – jęczmień, D – owies, E – orkisz, F – kamut  lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jajka i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne(produkty bez laktozy).
  8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia) nerkowce, (Anacardium occidental), orzechy pekan (Caryaillinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacja vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty  pochodne.
  9. Seler zwyczajny i produkty  pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l  w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.