JADŁOSPIS – SZKOŁA

PONIEDZIAŁEK  20.01.2025r                                                                                                    
Zupa pomidorowa z makaronem 300g(alergeny:  seler, gluten- pszenica, jaja)
Tost z serem żółtym (alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)                                                

WTOREK   21.01.2025r
Bitki schabowe w sosie pieczeniowym 200g(alergeny: gluten- pszenica)-potrawa duszonaKasza jęczmienna 100g(alergeny: gluten: jęczmień)surówka z czerwonej kapusty posypana ziarnem słonecznika 120g(alergeny: jaja, gorczyca)kompot owocowy 200ml                                                                                                                                                                          
ŚRODA  22.01.2025r
Naleśniki z serem i dżemem  2szt (alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)polewka truskawkowa 100g(alergeny: mleko)cytrynada 200ml,marchew do chrupania 50g,                                                                       

CZWARTEK 23.01.2025r
Klopsiki rybne z fileta z morszczuka  w sosie koperkowym 200g(alergeny: ryby, jaja, gluten-pszenica, mleko) –potrawa przygotowana na parze w  piecu konwekcyjno-parowym,sos gotowany Ryż 100g, marchew z groszkiem z masłem posypana sezamem 120g(alergeny: mleko, sezam),kompot owocowy 200ml                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             PIĄTEK 24.01.2025r
Placki ziemniaczane 200g(jaja, gluten-pszenica)potrawa smażona
Sos tzatzyki na jogurcie naturalnym 100g(alergeny: mleko) kompot owocowy 200ml                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE

PONIEDZIAŁEK 20.01.2025r

ŚNIADANIE

Kawa zbożowa  200ml (alergeny : mleko ,gluten-jęczmień ,żyto) kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten – pszenica, żyto owies ,jęczmień, jaja ,mleko ,nasiona sezamu)masło 5g ,(alergeny : mleko )szynka z piersi z kurczaka  30g,sałata 5g,ogórek 10g,papryka 10g,

I DANIE

Zupa pomidorowa z makaronem  200g (alergeny : gluten- pszenica, jaja, mleko, seler)

DESER

Biszkopty wrocławskie (alergeny: jaja, gluten- pszenica)
Mleko 150ml

II DANIE

Kotlety jajeczne 60g(alergeny: jaja, mleko)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem 100g,sałata na jogurcie naturalnym  70g(alergeny: mleko),kompot owocowy 200ml                                                           

WTOREK 21.01.2025r

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane  na mleku 200g (alergeny : mleko  )kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten – pszenica, żyto ,owies ,jęczmień, jaja ,mleko ,nasiona sezamem)z twarożkiem 30g,(alergeny: mleko)masło 5g(alergeny : mleko)rzodkiewka 20g,

I DANIE

Zupa z fasolką szparagową 200g(alergeny: mleko, seler)

DESER

Mus jabłkowy 150g-wyrób własny
pałeczka kukurydziana  

II DANIE

Bitki schabowe w sosie pieczeniowym 120g(alergeny: gluten- pszenica)-potrawa duszona,kasza jęczmienna  70g(alergeny: alergeny: gluten- jęczmień)surówka z czerwonej kapusty 70g(alergeny: gorczyca, jaja)kompot owocowy 200ml,

ŚRODA 22.01.2025r

ŚNIADANIE

Sałatka z makaronem ryżowym z kurczakiem i warzywami 100g(alergeny: gorczyca, jaja)herbatka rumiankowa 200ml
Zupa mleczna na zacierce 200g(alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)

I DANIE

Zupa kapuśniak 200g(alergeny: seler)

DESER

Wafle zbożowo-ryżowe (alergeny: gluten-pszenica)

II DANIE

Naleśniki z serem lub z dżemem (alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)
Polewka truskawkowa-60g(alergeny: mleko)
Marchewka do chrupania 30gCytrynada 200ml

CZWARTEK  23.01.2025r

ŚNIADANIE

Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten – pszenica, żyto owies ,jęczmień, jaja ,mleko ,nasiona sezamu)masło 5g(alergeny: mleko)pasta królewiecka 30g(alergeny: mleko)sałata  rukola ,pomidor 20g,Kawa inka 200ml (alergeny : mleko ,gluten-jęczmień ,żyto)

I DANIE

Zupa barszcz biały z jajkiem 200g(alergeny: seler, mleko, jaja)

DESER

Mafinki –wyrób własny (alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)
Ciepłe mleko-200ml(alergeny: mleko)

II DANIE

Klopsiki  rybne z morszczuka w sosie koperkowym  120g(alergeny: jaja, ryba, gluten- pszenica, mleko)ryż 70g,marchew z groszkiem z masłem posypana sezamem 70g(alergeny: mleko, sezam)kompot owocowy 200ml

PIĄTEK 24.01.2025r

ŚNIADANIE

Kakao 200ml (alergeny : mleko)kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten – pszenica, żyto owies ,jęczmień, jaja ,mleko , nasiona sezamu)masło 5g (alergeny : mleko )pasta rybna 30g(alergeny: jaja, ryby, gorczyca)papryka20g,rzodkiewka 5g,sałata roszponka 5g,

I DANIE

Zupa krem z brokuła  200g (alergeny : gluten:  seler, mleko)
Grzanki z pieczywa wieloziarnistego 40g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,nasiona sezamu

DESER

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem 100g(alergeny: mleko)
Jogurt naturalny 50g(alergeny: mleko)

II DANIE
Placki ziemniaczane 130g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)-potrawa smażona ,Sos tzatzyki na jogurcie naturalnym 60g(alergeny: mleko) kompot owocowy 200ml

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE



LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu  do  składników obecnych w środkach żywności.

Substancje zawierające alergeny :

  1. Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień ,   D-owies  ,E  -orkisz, F – kamut  lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne. 
  2. Skorupiaki i produkty pochodne  
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne  
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia ),nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty  pochodne.
  9. Seler zwyczajny i produkty  pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l  w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne