JADŁOSPIS DLA SZKOŁY

PONIEDZIAŁEK  24.11.2025 r.

Zupa kalafiorowa 300g (alergeny: seler, mleko)
Chleb wieloziarnisty 60g (alergeny: gluten-pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, soja, nasiona sezamu)
Mini wafle kukurydziane 22g

WTOREK 25.11.2025 r.

Kotlet rybny z miruny 100g (alergeny: gluten – pszenica, jaja, ryby) – potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, fasolka szparagowa z masłem 140g (alergeny: mleko) ziemniaki z koperkiem 200g, kompot owocowy 200ml

ŚRODA  26.11.2025 r.
Kluski śląskie 200g (alergeny: jaja, gluten- pszenica), gulasz z szynki (alergeny: gluten- pszenica), buraczki czerwone posypane sezamem 140g (alergeny: sezam, gluten-pszenica),
kompot owocowy 200ml,

CZWARTEK  27.11.2025 r.

Udko z kurczaka – potrawa pieczona, ziemniaki z koperkiem 200g, surówka wiosenna  z kapusty pekińskiej posypana pestkami  dyni 140g, kompot owocowy 200ml

PIĄTEK  28.11.2025 r.

Makaron ze szpinakiem i serem żółtym posypany ziarnem słonecznika 200g (alergeny: mleko, jaja, gluten-pszenica), woda 200ml, papryka do chrupania 30g,

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

JADŁOSPIS

PONIEDZIAŁEK 24.11.2025 r.

ŚNIADANIE

Kanapki z pieczywa mieszanego35g (alergeny: gluten – pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, soja, nasiona sezamu)
masło5g (alergeny: mleko), pasta z makreli 35g (alergeny: mleko, ryby, jaja) papryka 10g, kawa inka 200g (alergeny: mleko, gluten – jęczmień, żyto)

I DANIE

Zupa kalafiorowa 200g (seler, mleko)

DESER

Mufinki – wyrób własny (alergeny: jaja, gluten- pszenica, mleko)
Mleko 200ml (alergeny: mleko)

II DANIE

Pulpety z indyka w sosie koperkowo-ziołowym 100g (alergeny: jaja, gluten- pszenica, mleko), potrawa przygotowana na parze w piecu konwekcyjno-parowym, ryż 70g, marchew z groszkiem 70g (alergeny: mleko), kompot owocowy 200ml

WTOREK 25.11.2025 r.

ŚNIADANIE
Płatki owsiane na mleku 200g (alergeny: mleko, gluten-owies), kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny: gluten – pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, soja, nasiona sezamu), dżem truskawkowy/brzoskwiniowy30g, mleko 200ml, (alergeny: mleko), masło 5g (mleko), marchew 30g do chrupania, ogórek 30g do chrupania

I DANIE

Zupa pomidorowa z makaronem 200g (alergeny: gluten – pszenica, seler, jaja, mleko)

DESER

Chrupki kukurydziane 15g,
Jogurt naturalny jagodowy 200g – wyrób własny (alergeny: mleko)

II DANIE
Kotlet rybny z miruny 60g (alergeny: ryba, jaja, gluten- pszenica) potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem 100g,fasolka szparagowa z masłem 70g(alergeny: mleko) kompot owocowy 200ml

ŚRODA 26.11.2025 r.

ŚNIADANIE
Mleko 200ml (alergeny: mleko), kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny: gluten- pszenica, owies, jęczmień, żyto, mleko, nasiona sezamu, soja, jaja), masło 5g (alergeny: mleko), twarożek 35g (alergeny: mleko), rzodkiewka 10g, papryka 5g,

I DANIE

Zupa selerowa na zacierce 200g (alergeny: mleko, seler, jaja, gluten – pszenica)

DESER
Mandarynka

II DANIE
Kluski śląskie 150g (alergeny: gluten- pszenica, jaja), gulasz z szynki 100g (alergeny: gluten – pszenica), buraczki czerwone posypane sezamem 70g (alergeny: sezam), kompot owocowy 200ml

CZWARTEK 27.11.2025r

ŚNIADANIE
Kakao 200ml (alergeny: mleko), kolorowe kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny: gluten – pszenica, owies, jęczmień, żyto, mleko, nasiona sezamu, soja, jaja), masło 5g, (alergeny: mleko), polędwica drobiowa 35g (alergeny: mleko), jajo (alergeny: jaja), sałata 5g, pomidor 10g, płatki ryżowe na mleku 200g(alergeny: mleko)

I DANIE

Zupa kapuśniak 200g (alergeny: seler)

DESER

Jabłko

II DANIE

Podudzie z kurczaka – potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym
Ziemniaki z koperkiem 100g, surówka wiosenna 70g, kompot owocowy 200ml

PIĄTEK 28.11.2025 r.
ŚNIADANIE

Kakao 200ml (alergeny: mleko), kolorowe kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny: gluten – pszenica, owies, jęczmień, żyto, mleko, nasiona sezamu, soja, jaja), pasztet prochowicki 35g (alergeny: mleko), ogórek 5g, płatki kukurydziane na mleku 200g (alergeny: mleko)

I DANIE

Zupa fasolowa 200g (alergeny: seler)

DESER
Kisiel owocowy 200ml
Pałeczka kukurydziana

II DANIE
Makaron ze szpinakiem i serem żółtym posypany ziarnem słonecznika 120g (alergeny: gluten – pszenica, jaja, mleko), woda 200ml, papryka do chrupania 30g,

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

                                                                              

LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w odniesieniu  do  składników obecnych w środkach żywności

Substancje zawierające alergeny :

  1. Zboża zawierające gluten (A – pszenica, B – żyto, C – jęczmień, D – owies, E – orkisz, F – kamut  lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jajka i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne(produkty bez laktozy).
  8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia) nerkowce, (Anacardium occidental), orzechy pekan (Caryaillinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacja vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty  pochodne.
  9. Seler zwyczajny i produkty  pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l  w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.