JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE
PONIEDZIAŁEK 17.02.2025r
Kawa zbożowa na mleku 200ml (alergeny: mleko, jęczmień, żyto) Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,soja,jaja,mleko,nasiona sezamu)
Parówka z szynki 2szt,pomidorki koktajlowe 40g,ogórek 20g,
I DANIE
Rosół z makaronem 200g(alergeny: seler, jaja, gluten- pszenica)
DESER
Pizzerka –wyrób własny (alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)
II DANIE
Potrawka z kurczaka 100g(alergeny: mleko, gluten- pszenica)-potrawa duszona, kasza kus- kus 80g(alergeny: gluten- pszenica)
Marchewka z masłem 70g(alergeny: mleko)kompot owocowy 200ml
WTOREK 18.02.2025r
ŚNIADANIE
Kakao 200ml(alergeny: mleko)kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny: gluten –pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu i produkty pochodne)humus z białej fasoli ze słonecznikiem 35g,rukola 2g,ogórek 10g,
I DANIE
Zupa jarzynowa 200g (alergeny : mleko ,seler)
DESER
Gofry –wyrób własny (alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)
Mleko 200ml(alergeny: mleko)
II DANIE
Gołąbki po cygańsku w sosie pomidorowym 130g(alergeny: gluten-pszenica, jaja, mleko, seler)-potrawa duszona, bułeczka pszenna 30g(alergeny: mleko, jaja, sezam ,gluten-pszenica )kompot owocowy 200ml
ŚRODA 19.02.2025r
ŚNIADANIE
Płatki kukurydziane na mleku 200g (alergeny: mleko)kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,nasiona sezamu) masłem 5g(alergeny: mleko)dżemem 20g, marchewka 20g,
I DANIE
Zupa krem z brokuła 200g (alergeny: seler ,mleko)
Grzanki z pieczywa wieloziarnistego 40g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,nasiona sezamu)
DESER
Koktajl owocowy na bazie mleka 200ml(alergeny: mleko)
Chrupki kukurydziane
II DANIE
Filet z kurczaka w panierce sezamowej 60g (alergeny: gluten –pszenica, jaja)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym ziemniaki z koperkiem 100g,fasolka szparagowa z masłem 70g(alergeny: mleko, gluten-pszenica)kompot owocowy 200ml
CZWARTEK 20.02.2025r
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten-pszenica, żyto ,owies, jęczmień ,jaja, mleko, nasiona sezamu )masło 5g(alergeny : mleko)kakao 200g(alergeny: mleko)szwedzki stół :wędlina 20g,ser żółty 20g(alergeny: mleko)kabanosy wieprzowe 30g,jajo (alergeny: jaja)sałata 5g,rukola 5g,ogórek 10g,pomidor 10g,papryka 10g,kiełki rzodkiewki
I DANIE
Zupa pomidorowa z ryżem 200g(alergeny: seler, mleko)
DESER
Gruszka
II DANIE
Pyzy drożdżowe 100g–wyrób własny (alergeny: gluten-pszenica, jaja, mleko)
Truskawka z jogurtem 100g(alergeny: mleko)
Cytrynada 200ml
PIĄTEK 21.02.2025r
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny: gluten- pszenica, żyto, owies jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu )twarożek ze szczypiorem 30g(alergeny: mleko),masło5g(alergeny: mleko)mleko 200ml(alergeny: mleko)pomidorki koktajlowe 30g,
I DANIE
Zupa szczawiowa z jajkiem 200g(alergeny: mleko, seler, jaja)
DESER
Fit ciasteczka bez cukru 50g (alergeny: gluten- pszenica, żyto, jęczmień, owies, mleko, soja, orzechy)
II DANIE
Paluszki rybne z fileta 60g (alergeny: ryby, jaja, gluten-pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, surówka z kiszonej kapusty 70g,ziemniaki z koperkiem 100g,kompot owocowy 200ml
JADŁOSPIS – SZKOŁA
PONIEDZIAŁEK 17.02.2025r
Rosół z makaronem z zieloną pietruszką i marchewką 300g(alergeny: seler, gluten- pszenica, jaja)
Pizzerka wyrób własny(alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)
Jabłko-1szt
WTOREK 18.02.2025r
Gołąbki po cygańsku w sosie pomidorowym 300g(alergeny: gluten-pszenica, jaja, mleko, seler)-potrawa duszona kajzerka (alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)
Kompot owocowy 200ml
ŚRODA 19.02.2025r
Filet z kurczaka w panierce sezamowej 100g(alergeny: mleko, jaja, sezam, gluten- pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem 200g,fasolka szparagowa z masłem 120g(alergeny: mleko, gluten- pszenica),kompot owocowy 200ml
CZWARTEK 20.02.2025r
Pyzy drożdżowe 150g-wyrób własny(alergeny: gluten-pszenica, mleko, jaja)
Truskawka z jogurtem 100g(alergeny: mleko)
Marchewka do chrupania 50g
Cytrynada 200mlPIĄTEK 21.02.2025r
Filet z miruny w panierce 100g(alergeny: ryby, jaja, gluten-pszenica) –potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym,Ziemniaki z koperkiem 200g,surówka z kapusty kiszonej 120g,kompot owocowy 200ml
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
Substancje zawierające alergeny :
- Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień , D-owies ,E -orkisz, F – kamut lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia ),nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty pochodne.
- Seler zwyczajny i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne