JADŁOSPIS – SZKOŁA
PONIEDZIAŁEK 18.11.2024r Zupa kapuśniak 300g(alergeny : seler)
Chleb wieloziarnisty 60g(alergeny: gluten- pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, soja, nasiona sezamu)
Crunchy-40g(alergeny: mleko, gluten- owies, orzechy arachidowe, laskowe, migdały)
WTOREK 19.11.2024r
Fasolka po bretońsku 300g (alergeny: gluten- pszenica)-potrawa gotowanaMarchewka do chrupania 50g,jabłko 100g,Kajzerka-1szt(alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko, sezam)
Mięta z cytryną -200ml
ŚRODA 20.11.2024r
Kotlet mielony z szynki 100g( gluten: pszenica, mleko, jaja)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym
Ziemniaki z koperkiem 200g,buraczki czerwone posypane sezamem 120g(alergeny: sezam)
Kompot owocowy 200ml
CZWARTEK 21.11.2024r
Pierogi pieczone z mięsem drobiowym i serem żółtym 200g(gluten-pszenica, jaja, mleko)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, sos czosnkowy na jogurcie naturalnym 40g(mleko)mix sałat z pomidorkami koktajlowymi posypane słonecznikiem 100gKompot owocowy 200ml
PIĄTEK 22.11.2024r
Klopsiki rybne w sosie koperkowym 200g(alergeny: mleko, jaja, ryby, gluten- pszenica)-potrawa przygotowana na parze w piecu konwekcyjno-parowym, sos gotowany ,ryż 100g,bukiet warzyw z masłem posypany ziarnem słonecznika 120g(alergeny: mleko)kompot owocowy-200ml,
JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE
PONIEDZIAŁEK 18.11.2024 r
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten –pszenica ,owies ,jęczmień, żyto, mleko ,nasiona sezamu)pasta rybna z tuńczyka(alergeny: jaja, mleko, ryby, gorczyca)ogórek 5g,rzodkiewka 10g,kakao 200ml(alergeny: mleko)Płatki kukurydziane na mleku 200g(alergeny: mleko)
I DANIE
Zupa kapuśniak 200g( seler)
DESER
Pomarańcz 100g
II DANIE
Filet z kurczaka w marynacie carry 60g(alergeny: jaja)-potrawa smażona
Ziemniaki z koperkiem 100g,mizeria 70g(alergeny: mleko)kompot owocowy 200ml
WTOREK 19.11.2024 r
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,nasina sezamu)
masło 5g(alergeny: mleko)dżem truskawkowy/brzoskwiniowy
mleko 200ml(alergeny: mleko)ogórek do chrupania 30g ,papryka do chrupania 30g,
I DANIE
Zupa szpinakowa z jajkiem 200g (alergeny :seler, mleko, jaja)
DESER
Kaszka kukurydziana z musem truskawkowym 200g(mleko)
II DANIE
Fasolka po bretońsku 180g(alergeny: gluten- pszenica)-potrawa gotowana, bułeczka pszenna 35g(alergeny: gluten-pszenica, jaja, mleko, sezam)mięta z cytryną 200ml, marchewka do chrupania 30g,jabłko 40g
ŚRODA 20.11.2024 r
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten –pszenica ,owies ,jęczmień, żyto, mleko ,nasiona sezamu)pasta królewiecka 35g(alergeny: jaja, mleko, gorczyca)pomidor 30g,sałata 5g,kawa inka 200ml(alergeny: mleko, żyto, jęczmień)
I DANIE
Zupa krem z białych warzyw 200g (alergeny : seler, mleko)
Grzanki z pieczywa wieloziarnistego 40g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,nasiona sezamu)
DESER
Ciastka maślane –wyrób własny(alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)
Mleko-200ml(alergeny: mleko)
II DANIE
Kotlet mielony z szynki 60g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowymZiemniaki z koperkiem 100g,buraczki czerwone posypane sezamem 70g(alergeny: sezam)kompot owocowy 200ml
CZWARTEK 21.11.2024 r
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,nasiona sezamu)masło 5g(alergeny: mleko)parówka z szynki 2szt,pomidorki koktajlowe 40g,
kakao 200ml(alergeny: mleko)
I DANIE
Zupa barszcz czerwony 200g (alergeny – seler ,mleko)
DESER
Koktajl owocowy na bazie mleka 200ml-wyrób własny (alergeny: mleko)
chrupki kukurydziane
II DANIE
Pierogi pieczone z mięsem drobiowym 120g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)sos czosnkowy 30g(alergeny: mleko)
Mix sałat z ogórkiem 50g posypany słonecznikiem ,kompot owocowy 200ml
PIĄTEK 22.11.2024 r
ŚNIADANIE
Kawa inka 200ml(alergeny: gluten -żyto, mleko)kanapki z pieczywa mieszanego35g(alergeny: gluten- pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, sezam)twarożek ze szczypiorem 35g(alergeny: mleko)papryka 30g,ogórek 20g,
I DANIE
Zupa z fasolką szparagową 200g(alergeny: mleko, seler)
DESER
Trio owocowe 100g(kiwi, gruszka, banan)
II DANIE
Klopsiki rybne w sosie koperkowym 120g(alergeny: mleko, jaja, ryby, gluten- pszenica)ryż 80g,bukiet warzyw z masłem 70g(alergeny: mleko)kompot owocowy 200ml
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
Substancje zawierające alergeny :
- Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień , D-owies ,E -orkisz, F – kamut lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia ),nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty pochodne.
- Seler zwyczajny i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne