JADŁOSPIS  – SZKOŁA                                                                                                                                                                                                                                  

WTOREK 02.09.2025r

Spaghetti po bolońsku z mięsem 200g (gluten- pszenica, jaja)-potrawa duszona Jabłko-1szt
kompot owocowy 200ml

ŚRODA  03.09.2025r
Filet z kurczaka w panierce 100g(alergeny: gluten- pszenica, jaja)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem 200g,surówka wiosenna 120g posypana ziarnem słonecznika, kompot owocowy 200ml,

CZWARTEK 04.09.2025r
Naleśniki z dżemem i serem 2szt (alergeny: gluten-pszenica, jaja, mleko)-potrawa  smażona ,truskawka z jogurtem 60g(alergeny: mleko)
Marchewka  do chrupania 70g,woda z cytryną i miętą 200ml

PIĄTEK 05.09.2025r

Kotlet rybny  z morszczuka  100g(alergeny: ryba, jaja, gluten- pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym , surówka z kapusty kiszonej 120g, ziemniaki z koperkiem 200g, kompot owocowy 200ml                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                             

JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE

PONIEDZIAŁEK 01.09.2025r

ŚNIADANIE

Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten-pszenica, żyto, owies, jęczmień ,jaja, mleko, nasiona sezamu )mleko 200ml(alergeny : mleko)masło5g(alergeny: mleko) pasta jajeczna ze szczypiorem 35g(alergeny: mleko, jaja)papryka do chrupania 20g,ogórek 30g,

I DANIE

Zupa  brokułowa  200g (alergeny : seler, mleko)

DESER

Babka piaskowa –wyrób własny(alergeny: gluten- pszenica, jaja)
Kubek ciepłego mleka 200ml (alergeny: mleko)

II DANIE  

Pulpety z szynki w sosie koperkowo-jogurtowym 120g (alergeny: mleko, gluten- pszenica)-potrawa duszona ,ryż 80g,marchewka z masłem posypana sezamem 70g(alergeny: mleko, sezam) kompot owocowy 200ml                                                              

WTOREK 02.09.2025r

ŚNIADANIE

Kawa inka 200ml (alergeny : mleko ,jęczmień ,żyto) kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten – pszenica, żyto ,owies jęczmień, jaja ,mleko ,nasiona sezamu)twarożek 30g(mleko)rzodkiewka 10g,sałata rukola 5g,

I DANIE

Zupa fasolowa 200g (alergeny : seler)

DESER

Kisiel owocowy 150g-wyrób własny
biszkopty (alergeny: gluten- pszenica, jaja)

II DANIE
Spaghetti  po bolońsku z mięsem 200g(alergeny: gluten- pszenica, jaja)Jabłko 1szt,kompot owocowy 200ml
                                                  

ŚRODA 03.09.2025r

ŚNIADANIE

Zupa mleczna na zacierce 200g(alergeny: mleko, jaja, gluten-pszenica)Rogal maślany35g(alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)  masło 5g (alergeny: mleko)miód wielokwiatowy, papryka do chrupania 30g,

I DANIE

Zupa wiejska  200g(alergeny: seler, gluten- pszenica, jaja)

DESER

Kaszka kukurydziana 200g
Mus truskawkowy 50g

II DANIE

Filet z kurczaka  w panierce 60g(alergeny: jaja, gluten-pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem100g,surówka wiosenna 70g posypana ziarnem słonecznika,kompot owocowy 200ml                                                     

CZWARTEK 04.09.2025r

ŚNIADANIE

Kawa inka 200ml (alergeny : mleko ,jęczmień ,żyto)kolorowe kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :  gluten – pszenica, żyto ,owies ,jęczmień, jaja ,mleko ,nasiona sezamu)masło 5g ,(alergeny : mleko )szynka konserwowa 30g,sałata 5g,rzodkiewka 5g,pomidor 5g, papryka 5g,płatki kukurydziane na mleku 200g(alergeny: mleko)

I DANIE

Zupa jarzynowa 200g(alergeny: mleko, seler)

DESER
śliwka

II DANIE

Naleśniki z dżemem/serem(alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)-potrawa smażona, truskawka z jogurtem 50g(alergeny: mleko)
marchewka do chrupania 40g,woda z cytryną i mięta 200ml,

PIĄTEK 05.09.2025r

ŚNIADANIE

 Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten –pszenica, żyto ,owies, jęczmień ,jaja, mleko ,nasiona sezamu)parówka z szynki  2szt, kakao 200ml (alergeny: mleko)pomidorki koktajlowe 20g,ogórek 20g,

I DANIE

Zupa krupnik 200g (alergeny : seler, gluten- jęczmień)

DESER

Gofry –wyrób własny(alergeny: jaja, mleko, gluten- pszenica)
Kubek ciepłego mleka 200ml(alergeny: mleko)

IIDANIE

Kotlet  rybny z fileta z morszczuka 60g(alergeny:  jaja, gluten- pszenica, ryby)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowymziemniaki z koperkiem 100g,surówka z kiszonej kapusty 70g,kompot owocowy 200ml

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu  do  składników obecnych w środkach żywności.

Substancje zawierające alergeny :

  1. Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień ,   D-owies  ,E  -orkisz, F – kamut  lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne. 
  2. Skorupiaki i produkty pochodne  
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne  
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne(produkty bez laktozy)
  8. Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia )nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty  pochodne.
  9. Seler zwyczajny i produkty  pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l  w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne