JADŁOSPIS – SZKOŁA                                                                

PONIEDZIAŁEK  16.06.2025r                                                                                                      
Rosół z makaronem i zielona pietruszką ,marchewką 300g(alergeny:  seler, mleko, gluten-pszenica, jaja)kalarepa do chrupania 50g,Drożdżówka  z kruszonką –wyrób własny(alergeny: jaja, mleko, gluten- pszenica)                                                                                               
WTOREK   17.06.2025r
Gulasz z szynki 200g(alergeny: gluten- pszenica)kasza jęczmienna 100g(alergeny: gluten- jęczmień )marchewka z groszkiem polana masłem i sezamem (alergeny: sezam)120g,kompot owocowy 200ml,                                                                                                                          
ŚRODA 18.06.2025r
Leczo z kiełbasą i warzywami 300g-potrawa duszona
Kajzerka (alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)
kompot owocowy 200ml                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  


JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE   

 


LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011w odniesieniu  do  składników obecnych w środkach żywności.

Substancje zawierające alergeny :

  1. Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień ,   D-owies  ,E  -orkisz, F – kamut  lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne. 
  2. Skorupiaki i produkty pochodne  
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne  
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia ),nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty  pochodne.
  9. Seler zwyczajny i produkty  pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l  w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne