JADŁOSPIS – SZKOŁA
PONIEDZIAŁEK 13.10.2025r
Gulasz mięsno-jarzynowy 200g(alergeny: seler, gluten- pszenica)
kasza jęczmienna 100g(alergeny: gluten- jęczmień)
buraczki 120g,kompot owocowy 200ml
WTOREK 14.10.2025r
Spaghetti po bolońsku z mięsem 200g (gluten- pszenica, jaja)-potrawa duszona Jabłko-1szt
kompot owocowy 200ml
ŚRODA 15.10.2025r
Filet z kurczaka w panierce sezamowej 100g(alergeny: gluten- pszenica, jaja, sezam)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem 200g,fasolka szparagowa z masłem 120g(alergeny: mleko, gluten- pszenica) posypana ziarnem słonecznika, kompot owocowy 200ml,
CZWARTEK 16.10.2025r
Naleśniki z dżemem i serem 2szt (alergeny: gluten-pszenica, jaja, mleko)-potrawa smażona ,truskawka z jogurtem 60g(alergeny: mleko)
Marchewka do chrupania 70g,woda z cytryną i miętą 200ml
PIĄTEK 17.10.2025r
Kotlet rybny z morszczuka 100g(alergeny: ryba, jaja, gluten- pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym , surówka z kapusty kiszonej 120g, ziemniaki z koperkiem 200g, kompot owocowy 200ml
JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE
PONIEDZIAŁEK 13.10.2025r
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten-pszenica, żyto, owies, jęczmień ,jaja, mleko, nasiona sezamu )mleko 200ml(alergeny : mleko)masło5g(alergeny: mleko) pasta jajeczna ze szczypiorem 35g(alergeny: mleko, jaja) ogórek 30g,
I DANIE
Zupa kapuśniak 200g (alergeny : seler)
DESER
Babka piaskowa –wyrób własny(alergeny: gluten- pszenica, jaja)
Kubek ciepłego mleka 200ml (alergeny: mleko)
II DANIE
Gulasz mięsno-jarzynowy 120g (alergeny: seler, gluten- pszenica)-potrawa duszona ,kasza jęczmienna 80g,(alergeny: gluten- jęczmień) buraczki 70g,kompot owocowy 200ml
WTOREK 14.10.2025r
ŚNIADANIE
Zupa mleczna na zacierce 200g(alergeny: mleko, jaja, gluten-pszenica)Rogal maślany35g(alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko) masło 5g (alergeny: mleko)miód wielokwiatowy, papryka do chrupania 30g,
I DANIE
Zupa jarzynowa 200g(alergeny: mleko, seler)
DESER
Kaszka kukurydziana 200g
Mus truskawkowy 50g
II DANIE
Spaghetti po bolońsku z mięsem 200g(alergeny: gluten- pszenica, jaja)Jabłko 1szt,kompot owocowy 200ml
ŚRODA 15.10.2025r
ŚNIADANIE
Kakao 200ml(alergeny: mleko)Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,soja,nasiona sezamu)
paprykarz z kaszą jaglaną 35g(alergeny: seler)ogórek do chrupania 30g,
I DANIE
Zupa wiejska 200g(alergeny: seler, gluten- pszenica, jaja)
DESER
Kefir owocowy do picia 200m-wyrób własny (alergeny: mleko)
Chrupki kukurydziane
II DANIE
Filet z kurczaka w panierce 60g(alergeny: jaja, gluten-pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem100g,fasolka szparagowa z masłem 70g(alergeny: mleko, gluten- pszenica) posypana ziarnem słonecznika,kompot owocowy 200ml
CZWARTEK 16.10.2025r
ŚNIADANIE
Kakao 200ml(alergeny: mleko)Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,soja,nasiona sezamu)
szwedzki stół: wędlina 20g,jajo (alergeny: jaja)kabanosy drobiowe 20g,ser żółty 30g(alergeny: mleko)ogórek 20g,pomidor 20g,papryka 20g,sałata 10g,kiełki rzodkiewki 3g,
I DANIE
Zupa fasolowa 200g (alergeny : seler)
DESER
śliwka
II DANIE
Naleśniki z dżemem/serem(alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)-potrawa smażona, truskawka z jogurtem 50g(alergeny: mleko)
marchewka do chrupania 40g,woda z cytryną i mięta 200ml,
PIĄTEK 17.10.2025r
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten –pszenica, żyto ,owies, jęczmień ,jaja, mleko ,nasiona sezamu)parówka z szynki 2szt, kakao 200ml (alergeny: mleko)pomidorki koktajlowe 20g,ogórek 20g,
I DANIE
Zupa krupnik 200g (alergeny : seler, gluten- jęczmień)
DESER
Gofry –wyrób własny(alergeny: jaja, mleko, gluten- pszenica)
Kubek ciepłego mleka 200ml(alergeny: mleko)
IIDANIE
Kotlet rybny z fileta z miruny 60g(alergeny: jaja, gluten- pszenica, ryby)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowymziemniaki z koperkiem 100g,surówka z kiszonej kapusty 70g,kompot owocowy 200mlJADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności
Substancje zawierające alergeny :
- Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień , D-owies ,E -orkisz, F – kamut lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne(produkty bez laktozy)
- Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia )nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty pochodne.
- Seler zwyczajny i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne