JADŁOSPIS SZKOŁY
PONIEDZIAŁEK 08.12.2025 r.
Zupa ogórkowa 300g (alergeny: seler, mleko), tost z serem (alergeny: gluten-pszenica, mleko, jaja, soja, nasiona sezamu)
WTOREK 09.12.2025 r.
Kotlet pożarski 100g (alergeny: jaja, gluten-pszenica) – potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem 200g
Fasolka szparagowa z masłem 120g (alergeny: mleko, gluten-pszenica)
Kompot owocowy 200ml
ŚRODA 10.12.2025 r.
Bitki schabowe w sosie 200g (alergeny: gluten-pszenica) – potrawa duszona, kasza jęczmienna 100g (alergeny: gluten-jęczmień), buraczki czerwone 120g posypane sezamem (alergeny: sezam), kompot owocowy 200ml
CZWARTEK 11.12.2025 r.
Pyzy drożdżowe 150g – wyrób własny (alergeny: gluten-pszenica, jaja), truskawka z jogurtem 100g (alergeny: mleko), marchewka do chrupania 50g, cytrynada 200ml
PIĄTEK 12.12.2025 r.
Filet z miruny w panierce 100g – potrawa smażona (alergeny: ryby, jaja, gluten- pszenica), ziemniaki z koperkiem 200g, surówka z kiszonej kapusty 120g, kompot owocowy 200ml
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLA
PONIEDZIAŁEK 08.12.2025 r.
ŚNIADANIE
Mleko 200ml ( alergeny: mleko), kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny: gluten-pszenica, owies, jęczmień, żyto, mleko, nasiona sezamu, soja, jaja), masło 5g (alergeny: mleko), twarożek paprykowy35g (alergeny: mleko),pomidorki koktajlowe 30g
I DANIE
Zupa ogórkowa 200g (seler, mleko)
DESER
Mus jabłkowy 150g – wyrób własny
II DANIE
Kurczak w sosie jogurtowo-brokułowym 120g (alergeny: mleko, gluten- pszenica), ryż 70g, marchew z masełkiem 70g (alergeny: mleko), kompot owocowy 200ml
WTOREK 09.12.2025 r.
ŚNIADANIE
Zupa mleczna na zacierce 200g (alergeny: mleko, jaja, gluten-pszenica), kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny: gluten-pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, soja, nasiona sezamu), dżem truskawkowy/brzoskwiniowy 30g, masło 5g (mleko),ogórek do chrupania 30g,
I DANIE
Zupa barszcz biały z jajkiem 200g (alergeny: seler, mleko, jaja )
DESER
Kefir jagodowy 200ml – wyrób własny (alergeny: mleko)
II DANIE
Kotlet pożarski 60g – pieczony w piecu konwekcyjno-parowym (alergeny: jaja, gluten-pszenica), ziemniaki z koperkiem 100g, fasolka szparagowa z masełkiem 70g (alergeny: mleko, gluten-pszenica), kompot owocowy 200ml
ŚRODA 10.12.2025 r.
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny:gluten-pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, soja, nasiona sezamu)
masło 5g (alergeny: mleko), pasta z makreli 35g (alergeny: mleko, ryby, jaja), papryka 10g,kakao 200g (alergeny: mleko)
I DANIE
Zupa groszkowa 200g (alergeny: seler, mleko)
DESER
Budyń 200g – wyrób własny (alergeny: jaja, mleko, gluten-pszenica)
II DANIE
Bitki schabowe w sosie 120g (alergeny: gluten-pszenica), kasza jęczmienna 70g (alergeny: jęczmień),buraczki czerwone 70g posypane sezamem (alergeny: sezam), kompot owocowy 200ml
CZWARTEK 11.12.2025 r.
ŚNIADANIE
Kakao 200ml (alergeny: mleko), kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny: gluten-pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, soja, nasiona sezamu), masło 5g (alergeny: mleko),polędwica sopocka 35g, sałata 5g, pomidor 30g, ogórek 20g, płatki kukurydziane na mleku 200g (alergeny: mleko)
I DANIE
Zupa krem z białych warzyw 200g (alergeny: seler, mleko)
Grzanki z pieczywa wieloziarnistego 30g (alergeny: gluten-pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu)
DESER
Pomarańcza
II DANIE
Pyzy drożdżowe 100g – wyrób własny (alergeny: mleko, jaja, gluten-pszenica), truskawka z jogurtem 100g (alergeny: mleko), cytrynada 200ml, marchewka do chrupania 30g
PIĄTEK 12.12.2025 r.
ŚNIADANIE
Tosty z serem żółtym (alergeny: mleko, jaja, soja, nasiona sezamu, gluten-pszenica), kawa inka 200ml (alergeny: mleko, gluten-jęczmień, żyto), ogórek do chrupania 30g
I DANIE
Zupa pomidorowa z makaronem 200g (alergeny: mleko, seler, jaja, gluten-pszenica)
DESER
Gofry – wyrób własny (alergeny: jaja, mleko, gluten-pszenica)
Mleko 150ml (alergeny: mleko)
II DANIE
Kotlet rybny z miruny 60g – pieczone w piecu konwekcyjno-parowym (alergeny: jaja, ryby, gluten- pszenica), ziemniaki z koperkiem 100g, surówka z kiszonej kapusty 70g, kompot owocowy 200ml
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności
Substancje zawierające alergeny :
- Zboża zawierające gluten (A – pszenica, B – żyto, C – jęczmień, D – owies, E – orkisz, F – kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jajka i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne(produkty bez laktozy).
- Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia) nerkowce, (Anacardium occidental), orzechy pekan (Caryaillinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacja vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne.
- Seler zwyczajny i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
