JADŁOSPIS – SZKOŁA
PONIEDZIAŁEK 29.09.2025r
Rosół z makaronem 300g (alergeny :seler ,gluten-pszenica, jaja)
Pizzerka 60g-wyrób własny (alergeny: gluten: pszenica, jaja, mleko,)
Papryka do chrupania 40g,ogórek 40g
WTOREK 30.09.2025r
Gulasz z szynki 200g(alergeny-gluten-pszenica)-potrawa duszona, kasza jęczmienna 100g,(alergeny: gluten- jęczmień)marchewka z groszkiem posypana sezamem 120g(alergeny: mleko, sezam) kompot owocowy 200ml
ŚRODA 01.10.2025r
Nagetsy z kurczaka 100g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowymFrytki 150g-pieczone w piecu konwekcyjno-parowym, surówka wiosenna 120g,kompot owocowy 200ml
CZWARTEK 02.10.2025r
Danie shreka ze szpinakiem i kurczakiem w sosie 200g(alergeny: mleko, gluten- pszenica)-potrawa duszona ,makaron 100g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)woda z cytryną 200ml,jabłko do chrupania 50g
PIĄTEK 03.10.2025r
Paluszki rybne z fileta z morszczuka 120g,(alergeny : jaja ,ryby, gluten -pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno- parowym
Ziemniaki z koperkiem 200g,surówka z kiszonej kapusty posypana ziarnem słonecznika 120g,kompot owocowy 200ml
JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE
PONIEDZIAŁEK 29.09.2025r
ŚNIADANIE
Kawa inka 200ml(alergeny: mleko, gluten: jęczmień, żyto)Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny: gluten- pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu ) masło 5g(alergeny: mleko)pasta z tuńczyka 35g(alergeny: mleko, jaja, ryba)pomidor 20g,rukola 5g,płatki kukurydziane na mleku 200g(alergeny: mleko)
I DANIE
Rosół z makaronem , marchewką i pietruszką zieloną 200g (alergeny : gluten-pszenica, jaja, seler)
DESER
Pizzerka –wyrób własny (alergeny: jaja, mleko, gluten- pszenica)
II DANIE
Zapiekanka mięsno-warzywna 150g(alergeny: mleko, gluten- pszenica, jaja)-potrawa przygotowana w piecu konwekcyjno-parowym,kompot owocowy 200ml
WTOREK 30.09.2025r
ŚNIADANIE
Kakao 200ml(alergeny: mleko)Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten –pszenica, żyto ,owies, jęczmień ,jaja, mleko ,nasiona sezamu ) z pasztetem 30g,masło 5g (alergeny: mleko) ogórek 30g,rzodkiewka 10g,
I DANIE
Zupa pomidorowa z ryżem 200g(alergeny: mleko,seler)
DESER
Ciastka owsiane –wyrób własny
(alergeny: jaja, gluten- owies, orzechy nerkowca, arachidowe, migdały, mleko)
Mleko-200ml(alergeny: mleko)
II DANIE
Gulasz z szynki 120g(alergeny: gluten- pszenica)-potrawa duszona, kasza jęczmienna 70g(gluten-jęczmień) marchew z groszkiem polana masłem i posypana sezamem (alergeny: mleko, sezam)kompot owocowy 200ml
ŚRODA 01.10.2025r
ŚNIADANIE
Chałka z masłem 35g(alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)
płatki ryżowe na mleku 200g(alergeny: mleko)Trio warzywne: ogórek, papryka, marchew
I DANIE
Zupa kalafiorowa 200g(alergeny: mleko, seler)
DESER
twarożek truskawkowy 150g-wyrób własny (alergeny: mleko)
II DANIE
Nagetsy z kurczaka 60g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno- parowym ,frytki 100g,surówka wiosenna 70g, kompot owocowy 200ml
CZWARTEK 02.10.2025r
Kawa inka 200ml(alergeny: mleko, gluten: jęczmień, żyto)Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny: gluten- pszenica, żyto, owies, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu ) masło 5g(alergeny: mleko)polędwica drobiowa 35g(alergeny: mleko, jaja, ryba)pomidor 20g,sałata 5g,zupa mleczna na zacierce 200g(alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)
I DANIE
Zupa krem z dyni 200g(alergeny: mleko, seler)
Grzanki z pieczywa wieloziarnistego 30g(alergeny: gluten- pszenica, żyto, jęczmień, jaja, mleko, nasiona sezamu)
DESER
Trio owocowe: banan, jabłko, gruszka
II DANIE
Danie shreka ze szpinakiem i kurczakiem w sosie 100g(alergeny; mleko, gluten- pszenica)-potrawa duszona ,makaron 70g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)woda z cytryną 200ml,jabłko do chrupania 50g,
PIĄTEK 03.10.2025r
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,nasiona sezamu)
pasta jajeczna ze szczypiorem 35g(alergeny: jaja, mleko)
papryka do chrupania 30g,mleko 200ml(alergeny: mleko)
I DANIE
Zupa koperkowa 200g(alergeny: mleko, seler)
DESER
Kaszka kukurydziana 200g(alergeny: mleko)
Mus truskawkowy 30g
II DANIE Paluszki rybne z fileta 60g(alergeny: jaja, ryby, gluten- pszenica)
potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem 100g,surówka z kiszonej kapusty posypana ziarnem słonecznika 70g,kompot owocowy 200ml
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
Substancje zawierające alergeny :
- Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień , D-owies ,E -orkisz, F – kamut lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne(produkty bez laktozy)
- Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia )nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty pochodne.
- Seler zwyczajny i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne