JADŁOSPIS – SZKOŁA
PONIEDZIAŁEK 20.01.2025r
Zupa pomidorowa z makaronem 300g(alergeny: seler, gluten- pszenica, jaja)
Tost z serem żółtym (alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)
WTOREK 21.01.2025r
Bitki schabowe w sosie pieczeniowym 200g(alergeny: gluten- pszenica)-potrawa duszonaKasza jęczmienna 100g(alergeny: gluten: jęczmień)surówka z czerwonej kapusty posypana ziarnem słonecznika 120g(alergeny: jaja, gorczyca)kompot owocowy 200ml
ŚRODA 22.01.2025r
Naleśniki z serem i dżemem 2szt (alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)polewka truskawkowa 100g(alergeny: mleko)cytrynada 200ml,marchew do chrupania 50g,
CZWARTEK 23.01.2025r
Klopsiki rybne z fileta z morszczuka w sosie koperkowym 200g(alergeny: ryby, jaja, gluten-pszenica, mleko) –potrawa przygotowana na parze w piecu konwekcyjno-parowym,sos gotowany Ryż 100g, marchew z groszkiem z masłem posypana sezamem 120g(alergeny: mleko, sezam),kompot owocowy 200ml PIĄTEK 24.01.2025r
Placki ziemniaczane 200g(jaja, gluten-pszenica)potrawa smażona
Sos tzatzyki na jogurcie naturalnym 100g(alergeny: mleko) kompot owocowy 200ml
JADŁOSPIS – PRZEDSZKOLE
PONIEDZIAŁEK 20.01.2025r
ŚNIADANIE
Kawa zbożowa 200ml (alergeny : mleko ,gluten-jęczmień ,żyto) kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten – pszenica, żyto owies ,jęczmień, jaja ,mleko ,nasiona sezamu)masło 5g ,(alergeny : mleko )szynka z piersi z kurczaka 30g,sałata 5g,ogórek 10g,papryka 10g,
I DANIE
Zupa pomidorowa z makaronem 200g (alergeny : gluten- pszenica, jaja, mleko, seler)
DESER
Biszkopty wrocławskie (alergeny: jaja, gluten- pszenica)
Mleko 150ml
II DANIE
Kotlety jajeczne 60g(alergeny: jaja, mleko)-potrawa pieczona w piecu konwekcyjno-parowym, ziemniaki z koperkiem 100g,sałata na jogurcie naturalnym 70g(alergeny: mleko),kompot owocowy 200ml
WTOREK 21.01.2025r
ŚNIADANIE
Płatki kukurydziane na mleku 200g (alergeny : mleko )kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny :gluten – pszenica, żyto ,owies ,jęczmień, jaja ,mleko ,nasiona sezamem)z twarożkiem 30g,(alergeny: mleko)masło 5g(alergeny : mleko)rzodkiewka 20g,
I DANIE
Zupa z fasolką szparagową 200g(alergeny: mleko, seler)
DESER
Mus jabłkowy 150g-wyrób własny
pałeczka kukurydziana
II DANIE
Bitki schabowe w sosie pieczeniowym 120g(alergeny: gluten- pszenica)-potrawa duszona,kasza jęczmienna 70g(alergeny: alergeny: gluten- jęczmień)surówka z czerwonej kapusty 70g(alergeny: gorczyca, jaja)kompot owocowy 200ml,
ŚRODA 22.01.2025r
ŚNIADANIE
Sałatka z makaronem ryżowym z kurczakiem i warzywami 100g(alergeny: gorczyca, jaja)herbatka rumiankowa 200ml
Zupa mleczna na zacierce 200g(alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)
I DANIE
Zupa kapuśniak 200g(alergeny: seler)
DESER
Wafle zbożowo-ryżowe (alergeny: gluten-pszenica)
II DANIE
Naleśniki z serem lub z dżemem (alergeny: mleko, jaja, gluten- pszenica)
Polewka truskawkowa-60g(alergeny: mleko)
Marchewka do chrupania 30gCytrynada 200ml
CZWARTEK 23.01.2025r
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten – pszenica, żyto owies ,jęczmień, jaja ,mleko ,nasiona sezamu)masło 5g(alergeny: mleko)pasta królewiecka 30g(alergeny: mleko)sałata rukola ,pomidor 20g,Kawa inka 200ml (alergeny : mleko ,gluten-jęczmień ,żyto)
I DANIE
Zupa barszcz biały z jajkiem 200g(alergeny: seler, mleko, jaja)
DESER
Mafinki –wyrób własny (alergeny: gluten- pszenica, jaja, mleko)
Ciepłe mleko-200ml(alergeny: mleko)
II DANIE
Klopsiki rybne z morszczuka w sosie koperkowym 120g(alergeny: jaja, ryba, gluten- pszenica, mleko)ryż 70g,marchew z groszkiem z masłem posypana sezamem 70g(alergeny: mleko, sezam)kompot owocowy 200ml
PIĄTEK 24.01.2025r
ŚNIADANIE
Kakao 200ml (alergeny : mleko)kanapki z pieczywa mieszanego 35g (alergeny : gluten – pszenica, żyto owies ,jęczmień, jaja ,mleko , nasiona sezamu)masło 5g (alergeny : mleko )pasta rybna 30g(alergeny: jaja, ryby, gorczyca)papryka20g,rzodkiewka 5g,sałata roszponka 5g,
I DANIE
Zupa krem z brokuła 200g (alergeny : gluten: seler, mleko)
Grzanki z pieczywa wieloziarnistego 40g(alergeny:gluten-pszenica,żyto,owies,jęczmień,jaja,mleko,nasiona sezamu
DESER
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem 100g(alergeny: mleko)
Jogurt naturalny 50g(alergeny: mleko)
II DANIE
Placki ziemniaczane 130g(alergeny: jaja, gluten- pszenica)-potrawa smażona ,Sos tzatzyki na jogurcie naturalnym 60g(alergeny: mleko) kompot owocowy 200ml
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)nr 1169/2011w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
Substancje zawierające alergeny :
- Zboża zawierające gluten (A- pszenica ,B- żyto ,C- jęczmień , D-owies ,E -orkisz, F – kamut lub ich szczepy hybrydowe)i produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe )i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy tj.migdały (Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana),orzechy włoskie (Juglans regia ),nerkowce(Anacardium occidental),orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch),orzechy brazylijskie(Bertholletia exelsa),pistacje (Pistacja vera ),orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia )i produkty pochodne.
- Seler zwyczajny i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne